La valenciana Elvira Costell protagonitza el nou mural de "Dones de ciència"
La pintura està situada en el CEIP Sant Joan de Ribera de Burjassot i és obra de l'artista Btoy
La científica valenciana Elvira Costell protagonitza un nou mural del projecte "Dones de ciència" de la Universitat Politècnica de València i Las Naves, situat al CEIP Sant Joan de Ribera de Burjassot.
Amb aquest ja són 22 els murals que, repartits per la ciutat de València i l'àrea metropolitana, rendeixen tribut a dones referents en els seus respectius camps, segons un comunicat de la institució acadèmica.
El mural, que ocupa una de les parets exteriors de l'accés principal del col·legi, presenta un retrat d'Elvira Costell sobre un fons que remet a una gràfica de la seua investigació, i amb una varietat cromàtica en la qual l'artista catalana Btoy combina colors freds com el blau clar i el blanc, amb càlids com el roig o el marró.
"És un retrat que transmet una certa serenitat, per la seua acurada dedicació com a científica; un símbol d'apoderament de la dona treballadora, la funció pedagògica de la qual es potencia mitjançant el mural, que visibilitza la investigació i la ciència com a patrimoni de coneixement universal", indica Btoy.
A més, en estar pintat en una escola "amplifica tota aquesta funció il·lustrativa de la ciència des d'una òptica feminista", afig l'artista.
Per part seua, Elvira Costell assenyala que per a ella "formar part de "Dones de ciència" és un honor perquè el projecte recopila i visibilitza el paper de diferents dones en diferents àrees de la ciència i la tecnologia i ho fa mitjançant una xarxa de magnífics murals urbans, també realitzats per dones, que cobreix i adorna València i l'àrea metropolitana".
Sobre el binomi ciència-dona, Costell assenyala que "si el camí de la investigació no és ni ha sigut fàcil per als homes, les dificultats per a les dones són i han sigut majors com a reflex de la seua situació social i de la desigualtat en l'accés a l'educació".
"Encara que queda molt per fer, els canvis durant l'últim segle han sigut espectaculars i la presència de les dones en diferents camps de la ciència és cada vegada més important, la qual cosa obri un horitzó esperançador a les noves generacions", subratlla.
La trajectòria de Costell
Doctora en Ciències Químiques per la Universitat de València (1979), Elvira Costell va ser professora d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), cap del Laboratori de Propietats Físiques i Sensorials dels Aliments de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments de València (IATA) del CSIC i professora associada de la Universitat de València fins a 2013.
La seua investigació es va centrar en les propietats mecàniques, reològiques i sensorials dels aliments, les relacions existents entre aquestes i la incidència que tenen en la qualitat i acceptabilitat de diferents productes.
Al llarg de la seua trajectòria ha publicat més de 160 treballs de recerca i diversos llibres i capítols de llibres. A més, ha dirigit 18 tesis doctorals i ha impartit docència en diverses universitats espanyoles, especialment en les de València (UV i UPV) i nombrosos cursos per a postgraduats i tecnòlegs a Espanya i en altres països com l'Argentina, el Brasil, Xile, l'Equador, Guatemala, Portugal, la República Popular de la Xina i Veneçuela.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part