Moros i cristians s'enfronten en el Desembarcament de la Vila Joiosa
La capital de la Marina Baixa ha celebrat aquest divendres de matinada l'acte central de les festes, declarades d'interés turístic internacional el 2003
La Vila Joiosa (Marina Baixa) ha viscut aquesta matinada un dels moments més esperats dels Moros i Cristians: el Desembarcament. Es tracta de l'acte central de les festes en honor de Santa Marta, declarades d'interés turístic internacional l'any 2003.
Cada any, durant la matinada del 28 de juliol, les onze companyies mores i les onze companyies cristianes baixen a la platja per a escenificar una lluita que esdevé tot un espectacle. A poc a poc, mentre els arcabussos de les companyies cristianes disparen, comencen a aparéixer les més de trenta barques mores que amenacen les costes de la capital de la Marina Baixa.
És en aquest moment que la platja Centre de la localitat es converteix en un camp de batalla en què la pólvora, la llum i la música són les protagonistes. I encara que aquest primer assalt el guanya sempre l'exèrcit de la mitja lluna, aquest divendres de vesprada seran els cristians els que recuperaran el control de la ciutat.
Els orígens de la festa
Des de final del segle XIX com a mínim hi ha registres que a la Vila Joiosa té lloc el Desembarcament, en record dels atacs barbarescos que van patir les costes mediterrànies entre els segles XV i XVII. Concretament, es representa l’atac pirata que la Vila Joiosa va patir durant la matinada del 29 de juliol de l’any 1538.
La llegenda conta que, davant de l’atac sarraí, la població de la Vila Joiosa va pregar a santa Marta, la santa del dia, que hi va intervindre i va provocar una forta tempesta que obligà les tropes mores a retirar-se mar endins. Des d’aquell mateix dia, les vileres i els vilers proclamen santa Marta com la seua patrona, i en honor seu, celebren les festes al final del mes de juliol.
Tots aquells que vulguen conéixer més de la història dels Moros i Cristians de la Vila Joiosa podran entrar debades a l’exposició dedicada a la festa en el museu municipal, Vilamuseu. Aquesta exposició romandrà a les instal·lacions fins al final de l’estiu del 2024, temps de sobra perquè qualsevol persona interessada hi puga fer una visita.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part