El govern retorna a la família de Pedro Rico set obres confiscades durant la Guerra Civil
Una de les peces és Romeria, que estava fins ara en el Museu de Belles Arts de València
El govern ha retornat set obres confiscades durant la Guerra Civil a la família de Pedro Rico, advocat i primer alcalde republicà de Madrid. Les obres es trobaven disperses en cinc museus nacionals. Concretament, es tracta de La nota de prensa romería, que es trobava al Museu Nacional del Romanticisme; El viático i El bautizo, al Museu del Vestit; Romería, al Museu de Belles Arts de València; Salida de toreros, al Museu de Màlaga; i Escena de guapos y celestina i Assalto a la diligencia, al Museu del Prado.
Així ho ha anunciat este dijous el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que ha presidit l'acte de restitució de les obres d'art confiscades que ha tingut lloc en el Museu Nacional del Prado. "És un acte de justícia i reparació històrica", ha manifestat el ministre. "Estos quadres conten una història de reparació tardana. Seria impossible sense les famílies que van patir eixes violències."
En l'acte també ha participat el president del Patronat del Museu Nacional del Prado, Javier Solana, que ha qualificat el moment com "històric" i li ha donat l'enhorabona a la família. "Vos retornem el que és vostre. Us ho mereixeu", ha assenyalat.
Quasi 6.000 peces detectades
El Ministeri de Cultura va publicar el juny de 2024 l'inventari, que ja té quasi 6.000 peces, segons ha actualitzat el mateix Urtasun, que van ser confiscades durant la Guerra Civil i el franquisme i que es troben en els museus estatals, obrint la porta a familiars i hereus a reclamar la seua devolució.
En l'inventari, publicat en la web del Ministeri de Cultura, apareixen peces que ja es coneixien (com per exemple, algunes la col·lecció Weissberger en el Museu d'Arts Decoratives), i algunes més valuoses (com una aquarel·la de Sorolla en el Museu Sorolla), encara que en la seua major part són peces ornamentals com a anells, joies, vaixelles o ceràmiques.
Els nou museus estatals que han identificat entre els seus fons béns procedents de confiscacions realitzades durant la Guerra Civil i immediata postguerra són el Museu del Vestit - Centre d'Investigació del Patrimoni Etnològic, el Museu Arqueològic Nacional, el Museu Nacional del Romanticisme i el Museu Nacional d'Arts Decoratives, el Museu Nacional d'Antropologia, el Museu d'Amèrica i el Museu Sorolla, a Madrid; el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, a València; i el Museu Nacional d'Escultura, a Valladolid. A més, s'ha identificat una pintura conservada en la seu del Ministeri de Cultura amb el mateix origen.
Més llegit
-
Ens Uneix encapçala una arreplegada de firmes per a reduir la barrera electoral i poder entrar a les Corts
-
Presó sense fiança per al detingut a Errenteria per l'agressió de Torre Pacheco
-
Dos exalcaldes d’Énguera i un altre de Requena, condemnats per prevaricació i frau en una peça del cas Imelsa
-
França anuncia un pla de retallades severes per a reduir el deute públic
-
Un jutjat de Madrid obri diligències a Leire Díez per un possible delicte de tràfic d'influències
-
Naix BUSCO, la nova xarxa de transport públic de l’Alcoià, el Comtat i la Marina Alta
Més vist
Més escoltat
-
15.07.2025 | 90 minuts
-
15.07.2025 | “Gran pantalla”: les sales de cine aposten per la tecnologia immersiva per a atraure el públic
-
15.07.2025 | Cheste, un baluard de l'esperanto
-
14.07.2025 | “Fil d’Irene”: 'Els ponts de Madison', una història d’amor i renúncia en la maduresa
-
14.07.2025 | Nova edició de l’Expedició Juvenil Cavanilles per la comarca de la Serrania
-
16.07.2025 | Les notícies del migdia