Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Les Festes de la Magdalena s'han mantingut intactes al llarg dels anys?

El programa Ciutats Desaparegudes viatja en el temps per Castelló de la Plana i ens recorda com se celebraven

Imatges de les Festes de la Magdalena de Castelló de la Plana en 'Ciutats Desaparegudes' / Ciutats Desaparegudes

Cada any les Festes de la Magdalena rememoren la fundació de la ciutat de Castelló de la Plana. La llegenda, mai demostrada, però tampoc desmentida, narra la peregrinació des del Castell Vell a la ciutat que acabava d'alliberar Jaume I. Des de llavors, la Romeria de les Canyes recrea aquell trajecte en sentit invers: des de la ciutat de Castelló de la Plana fins a les restes del castell i actual ermita de la Magdalena.

El programa Ciutats Desaparegudes fa un viatge a partir d'imatges antigues de les Festes de la Magdalena de Castelló de la Plana, als anys cinquanta. Un retrocés en el temps per a conéixer racons, objectes, tradicions i vestimenta que es mantenen, han desaparegut o s'han adaptat als nous temps. Uns records que mostren el pas del temps de la cultura castellonenca, que ha forjat i forja una identitat.

Imatge de les Festes de la Magdalena de Castelló de la Plana / Ciutats Desaparegudes

Els llegendaris caminants duien provisions en forma de rotllos de pa circulars que es penjaven al coll per a portar-los millor. Aquesta tradició es manté. La foscor del camí va fer que els peregrins s'amarraren fanals als bastons per tal d'il·luminar la senda. Aquest és l'origen de les gaiates, que ara són monuments que, en record d'aquelles llums, il·luminen els carrers de la ciutat mentre esperen la visita de les reines de les festes.

Imatge de les festeres en la Magdalena / Ciutats Desaparegudes
Imatges de les Festes de la Magdalena de Castelló de la Plana / Ciutats Desaparegudes
la Plana Alta Magdalena