Directes
Ara en la televisió
ALTA TENSIÓ
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

Què saps d'Eurovisió? Posa't a prova amb aquest trivial

El programa Zoom ha repassat la història del festival i ha analitzat des de la seua organització, fins als països que integren l'escollit grup dels 'big five' i moltes més curiositats

Blanca Paloma, durant l'entrevista amb l'equip de 'Zoom' / À Punt Mèdia

El programa Zoom d'À Punt, a més d'acompanyar Blanca Paloma fins a Liverpool i entrevistar l'artista hores abans de la seua actuació, també ha repassat la història del festival. Ha aprofundit en la seua organització i funcionament, en quins representants espanyols l'han guanyat o participat, també com Massiel va escollir el seu vestit, entre moltes més curiositats. El programa, a més a més, ha consultat nombrosos especialistes d'Eurovisió, els quals han donat la seua visió personal de per què triomfen més unes cançons que unes altres.

Si eres un expert en Eurovisió, posa't a prova amb totes les preguntes que Zoom ha respost en el seu programa especial dedicat al certamen.

El festival està organitzat per la UER (Unió Europea de Radiodifusió), associació de televisions europees i no europees. Un conglomerat que organitza esdeveniments televisius, esportius i musicals. 

A Eurovisió poden participar tots els països que són membres actius de la UER, siguen europeus o no. A més, la UER pot convidar un país, com és el cas d’Israel i Austràlia. En el cas d’Austràlia està present des de l’any 1974, que va participar la cantant i actriu australiana Olivia Newton-John. Ella va aconseguir que tot el seu país s'interessara per veure-la. Des d’aquell any hi participa Austràlia, com ha explicat MJ Aledón, periodista musical de la Cadena Dial.

Són els anomenats Big five: Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia i Espanya. Que com ha contat a l’equip de Zoom José Manuel Pérez Tornero, exdirectiu de la UER i de RTVE, “els cinc ens reunim de tant en tant i parlem, en secret, d'estratègies generals de les televisions públiques a Europa —ha dit sense poder amagar el riure— I parlem de tot”.

Per tal d’assegurar l’aportació econòmica que necessita el festival i, per tant, la seua celebració. 

Diu l'equip de Zoom que si mirem les dades, no es pot pensar això. Si repassem els resultats des que el Big five va ser creat l’any 2000, en les 22 edicions posteriors, dels components del Big five només han guanyat dos països: Alemanya el 2010 i Itàlia el 2021.    

Segons les xifres fetes públiques per RTVE, als espanyols portar Blanca Paloma i el seu Eaea a Liverpool els ha costat 733.000 euros.

La participació del grup suec Abba, que l’any 1974 va guanyar amb la cançó Waterloo.

No pot durar més de tres minuts. 

El moment del televot.

La del 2002. Aquell any Espanya estava representada per Rosa, la concursant d’OT, i amb el seu Europe’s living a celebration, el país es va paralitzar per a seguir-la. Vora tretze milions d’espectadors i un 80 % de quota de pantalla. 

Rosa, en un moment de la seua actuació / Europa Press

Enguany ha fet 67 anys

Va ser el 1956 en Lugano, a la Suïssa de parla italiana.

Espanya va participar per primera vegada l’any 1961. L’artista Conchita Bautista va dur a Cannes la cançó ¡Qué bueno, qué bueno! que uns anys després popularitzaria Marisol.

L’any 1968, a Londres, Massiel va guanyar amb el La la la. I l’any següent (1969) una valenciana d’adopció, encara que nascuda a Barcelona, va revalidar el títol, a Madrid. Era la benvolguda Salomé. 

Com ha revelat a Zoom Izaskun Uranga, component de Mocedades —grup que va representar Espanya el 1973—, va ser Adolfo Suárez, que aquell any ocupava la Direcció General de Radiodifusió i Televisió (1969-1973), que els va dir personalment que li agradava la imatge que donaven per a representar el país. 

Remedios Amaya, amb la seua cançó “Quien maneja mi barca”

No està permés que les cançons porten missatges polítics ni mencions publicitaries.

En els anys noranta estava vist com un festival passat de moda. 

Ací pots veure el programa sencer de Zoom dedicat a Eurovisió