Ensalada de taronja i ceba
Fàcil, ràpida i saludable
Ingredients
- 3 taronges
- 2 cebes tendres
- 8-10 llagostins frescos
- 150 g d’olives negres
- 500 ml de suc de taronja
- 200 ml d’aigua
- Fulles de llimera
- Pebre roig de la Vera
- Vinagre de xerés
- Julivert fresc
- Herba-sana
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- En una olla, calfem l’aigua i el suc de taronja.
- Posem damunt un recipient per a cuinar al vapor amb unes fulles de llimera.
- Pelem els llagostins, els llevem l'intestí i els coem al vapor amb sal, les fulles de llimera i la mescla d’aigua i suc.
- Pelem les taronges i les tallem a rodanxes fines.
- Fem una vinagreta amb oli, vinagre, pebre roig i sal.
- En un plat, posem una base de taronja i, per damunt, la ceba trossejada fina.
- Hi afegim sal, els llagostins, les olives, unes fulles d’herba-sana i julivert.
- Ho adobem amb la vinagreta.
Les fulles de llimera
A la nostra terra utilitzem poc les fulles de llimera o de cítrics per a l’abundància que tenim. A Múrcia des de ben antic s’han cuinat els paparajotes, unes postres fetes amb fulles de llimera arrebossades i fregides que es remunten a temps dels àrabs i que s'elaboraven en les cases llauradores. Els de l'horta en feien diàriament i en prenien després de cada menjar, per a acompanyar el café d’olla.
Quan usem fulles de llimera o de qualsevol altre cítric, és recomanable escollr aquelles que no hagen tingut cap tractament fitosanitari, perquè si agafem fulles a l'atzar de qualsevol hort, ens arrisquem que s’hagen fumigat. En qualsevol cas, les rentarem bé abans d’usar-les.
Estes fulles, en infusió, tenen una funció antiàcida, sedant, anticoagulant, antibacteriana i antiinflamatòria. Tenen vitamina C i cafeïna, per la qual cosa estes infusions són ideals per a eliminar xicotetes migranyes o maldecaps.