Directes
Ara en la televisió
SOM DE CASA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

La NASA envia una sonda a Mart dissabte

La finalitat de la missió és l'estudi de la formació del planeta roig.

Imatge d'una exploració de la NASA al planeta roig. / NASA/JPL-Caltech

La NASA enviarà el 5 de maig una sonda, la InSight, a Mart per a estudiar-ne la formació i els signes vitals. Es llançarà des de la base de la força aèria de Vanderberg, a Califòrnia. La missió estarà enfocada a l'exploració de la sismologia del planeta roig. El coet Atlas V s'enlairarà dissabte i inclourà, entre altres instruments, una estació meteorològica d'origen espanyol. Pretén col·locar un robot a la superfície de Mart per a estudiar-ne l'interior i així comprendre millor el seu passat i futur. 

Aquesta és la diferència principal amb les missions que s'han dut a terme fins ara, ja que les expedicions sempre s'han centrat a la superfície marciana. Aquesta missió, en què participen científics de deu països, per mitjà del coneixement de l'escorça, el mantell i el nucli, permetrà trobar resposta a incògnites com ara per què Mart va perdre l'atmosfera o per què és tan àrid si abans hi havia oceans.

Col·laboració entre la NASA i l'ESA

Fa poc la NASA i l'Agència Espacial Europea (ESA) van signar un acord per a col·laborar en dues missions a Mart amb l'objectiu de portar a la Terra mostres de la superfície del planeta roig. 

Es tracta de missions ja previstes: Mars Rover, el 2010 per la NASA, i ExoMars Rover, per l'ESA el 2021. En totes dues es recollirien mostres i es carregarien posteriorment en un coet que es llançaria per a trobar-se a l'òrbita del planeta amb una nau enviada des de la Terra. No s'ha fet mai abans d'ara un llançament des de Mart. El material extret de la superfície del planeta roig s'enviarà als Estats Units, on haurà d'estar en quarantena abans que un grup internacional de científics l'analitze. 

Imatge de la superfície de Mart. / NASA/JPL-Caltech/MSSS