Directes
Ara en la televisió
BONA VESPRADA, COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Eclipsi total de Lluna

L'eclipsi més llarg del segle XXI

Eclipsi total de Lluna

Aquesta nit tindrem un eclipsi total de lluna, que serà visible a tot el territori. La fase de totalitat de l'eclipsi durarà 1 hora  42 minuts i 57 segons, i això fa que siga el més llarg del segle XXI.

En aquests eclipsis, la Terra es queda entre la Lluna i el Sol, una cosa que passa tots els mesos quan tenim Lluna plena, encara que només quan la Lluna passa exactament per l'ombra de la Terra és quan tenim eclipsi total o parcial de Lluna.

La Lluna entrarà en l'ombra de la Terra a partir de les 20:24h, i serà quan començarà l'eclipsi parcial. A aquesta hora, encara no veurem la Lluna, per tant, aquesta part de l'eclipsi no la veurem.

La posta del sol serà al voltant de les 21:17h, segons la població, i l'eixida de la Lluna serà al voltant de les 21:12 h. Quan isca la lluna estarà quasi totalment dins de l'ombra de la Terra.

La part d'eclipsi total començarà a les 21:30h i acabarà a les 23:13 h. El màxim de l'eclipsi serà a les 22:22 h. A partir de les 23:13 h el Sol començarà a il·luminar la Lluna, i s'iniciarà la part final de l'eclipsi, ara parcial.

El final de l'eclipsi parcial serà a les 00:19h del dia 28 de juliol i, encara que la Lluna continuarà en la penombra de la Terra, podem dir que s'haurà acabat la part més destacable de l'eclipsi.

Com a curiositat, aquesta nit cal destacar que la Lluna estarà situada l'esquerra del planeta Mart, que justament hui estarà situat també en oposició al Sol, és a dir, just en direcció contrària al Sol respecte de la Terra. Com a curiositat, Mart arribarà al punt més pròxim a la Terra d'ací a tres dies. És també per això, que aquests dies Mart lluïx més que la resta de l'any.

Per a observar l'eclipsi, no cal res d'especial, simplement mirar a partir de la posta de sol en direcció est i sud-est. Podem dir, en general,  que cal mirar cap a la mar. No cal telescopi, es veurà a simple vista.

Si la Terra no tinguera atmosfera, la Lluna es quedaria fosca completament, però el fet de tindre atmosfera, fa que el rajos solars siguen refractats i desviats, i canvien de direcció en travessar l'atmosfera en el moment de l'eclipsi total. Les longituds d'ona que arriben a il·luminar la Lluna en aquest cas, són les corresponents als colors més taronja i roig, i per això del color de la Lluna en eixos moments. Fins i tot els colors observats en l'eclipsi en la Lluna donen informació de la quantitat de partícules que hi ha a les capes més altes de la troposfera.

Bocairent, La Vall d'Albaida/ Blai Vanyó  (Podeu enviar fotos a: oratge@apuntmedia.es)

Aquesta nit hi haurà moltes associacions que eixiran a observar en grup l'eclipsi. Serà una gran ocasió per a acostar-s'hi. Amb el telescopi, es podran observar també Mart, Júpiter i Saturn, que també els tindrem al cel en eixos moments.

La previsió de l'oratge indica pas de núvols alts, i intervals de núvols baixos al litoral. En general, predominarà el cel ras. Bona observació!

També et pot interessar