La ruta de la soledat: un programa pilot per a diagnosticar la soledat dels majors
Impulsat pel departament de salut de Sant Joan d'Alacant, pretén combatre la tristor que pateixen les persones majors que viuen a soles i agilitzar, així, l'accés a l'ajuda que precisen
De la mateixa manera que es diagnostica la diabetis o la hipertensió, la soledat s'incorporarà a l'historial clínic. Un programa pilot impulsat pel departament de salut de Sant Joan d'Alacant pretén combatre la tristor que pateixen les persones majors que viuen a soles. Volen agilitzar, així, l'accés a l'ajuda que precisen.
Maria i Gregoria que van patir depressió després d'enviudar. Elles van poder superar-ho amb l'ajuda d'Armando, el psicòleg del centre de majors. “El meu fill i el meu marit se’n van anar els dos en un any i he aprés molt ací, Armando em va donar moltes classes i em va fer molt de bé”, explica Maria. “Necessite molt vindre ací, si em faltara açò, em faltaria tot”, afirma Gregòria.
“Les persones han de vindre, han de socialitzar, han d'ajuntar-se amb gent i poder parlar”, recomana el psicòleg. Rodolfo combat la soledat amb l'ajuda de Cristian, per al qual és com un oncle. En el seu cas, no són família directa, sinó escollida. Christian ens conta que s’encarrega de tot: “els metges, els papers, i l’acompanye a tots els llocs”.
Emocionats, contemplen la foto guanyadora del concurs "Visibilitzar la soledat vinculada amb la salut". Li la va fer Christian a Rodolfo en una d'eixes visites al metge en què es trobaria perdut si no fora per la seua companyia.
Seguir la ruta de la soledat
“Hi ha molta soledat, molta vulnerabilitat en els domicilis, sobretot de gent major, però a voltes no tan major, 64, 65”, incideix una infermera que atén casos semblants. Detectar i actuar en estos casos és l'objectiu del programa pilot La ruta de la Soledat en què treballen en el departament de salut de Sant Joan.
D’esta manera, amb el programa es pretén "crear una ruta de manera que, quan es detecte el problema, eixe problema nosaltres el podem codificar, igual que codifiquem una hipertensió o una diabetis en un diagnòstic que ja tenim codificat en una història clínica i poder-la derivar d'una manera ràpida al punt on està el recurs".
Més llegit
-
Estos són els radars que més multes posen a la Comunitat Valenciana
-
La Guàrdia Civil carrega contra un grup de joves d'origen marroquí en la quarta nit d'aldarulls a Torre Pacheco
-
El granís arrasa 5.000 hectàrees de cítrics i deixa pèrdues superiors als 22 milions només a la Plana Baixa
-
Detenen un home a Antella per la mort de nou cadells de podenc valencià
-
Dénia tanca al bany les platges de Punta del Raset, les Marines i els Molins per possible contaminació residual
-
Un detingut a Guipúscoa per la implicació en l'agressió a un home a Torre Pachecho
Més vist
-
El consell de la prestigiosa oncòloga Anna Lluch per als malalts de càncer
-
14.07.2025 | Terra de Festes
-
María Sorribes: "Canviar el xip és molt important"
-
14.07.2025 | Informatiu migdia
-
15.07.2025 | Entrevista LNM Maria Diago, degana del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana
-
14.07.2025 | A la fresca
Més escoltat
-
14.07.2025 | Queda’t amb El GastroTurista | El Restaurant Lar Gallego
-
14.07.2025 | 90 minuts
-
14.07.2025 | Nova edició de l’Expedició Juvenil Cavanilles per la comarca de la Serrania
-
13.07.2025 | Les notícies de migdia cap de setmana
-
13.07.2025 | Fora de cobertura
-
14 de juliol – Presa de la Bastilla a París: comença la Revolució (1789)