Directes
Ara en la televisió
SOM DE CASA

Una pluja de flors marca el punt final de les festes de la patrona de València

La solemne processó vespertina enguany ha presentat dos canvis: una catifa de 5.000 flors a les portes de la basílica i el canvi de recorregut per les obres de la plaça de la Reina

Moment en què la figura de la Mare de Déu dels Desemparats recorre el carrer Cavallers de València / À Punt NTC
Coral Ferrero @apuntnoticies
08 de maig 2022 - 06:30 Actualitzat: 09 de maig 2022 - 06:48

La imatge de la Mare de Déu dels Desemparats ha recorregut aquesta vesprada els carrers de Ciutat Vella de València en la solemne processó en honor seu.

Enguany, l'acte ha presentat diverses novetats. La primera ha sigut la disposició d'una catifa de 64 metres quadrats i formada per 5.000 clavells, buguenvíl·lees i llavors d'eucaliptus per 22 catifers gallecs, que representa la corona en referència al centenari de la seua coronació. Aquesta catifa s'ha estrenat en l'eixida de la imatge, quan ha passat enfront de la basílica, de manera que la Patrona ha sigut la primera que ha trepitjat aquest mantell.

Per a la processó, la Pelegrina ha anat vestida amb el conegut com a mantell dels dracs o mantell dels cards i quimeres, que data de principis del segle XX. Tanmateix el van restaurar el 2019, de manera que aquesta serà la primera vegada que es podrà veure al carrer.

Canvi d'itinerari de la processó per obres

La segona novetat és que el recorregut de la processó ha canviat respecte a la ruta habitual, a causa de les obres a la plaça de la Reina i als voltants del carrer de Maria Cristina. D'aquesta manera, la comitiva ha eixit de la catedral, i ha continuat, com és usual, pel carrer de Cavallers, la plaça del Tossal, el carrer de la Bosseria i la plaça del Mercat. En aquest punt s'ha desviat del carrer de Maria Cristina per les obres i la marxa ha pres els carrers del Trenc, Sant Ferran i Sant Vicent.

A continuació ha seguit uns metres pel carrer de la Pau i ha girat pel de Lluís Vives per a desembocar en el carrer de la Mar. L'itinerari ha avançat pel carrer de les Avellanes, el carrer del Palau i la plaça de l'Almoina fins a acabar a la basílica.

Emoció i llàgrimes durant la descoberta i el Trasllat de la patrona

D’aquesta manera, després de dos anys de pandèmia, els devots de la Geperudeta s’han retrobat amb els actes més emotius de la festivitat, que enguany han tornat sense cap classe de restricció. És el cas, a més, de la processó, de la Missa de Descoberta i el Trasllat, que es van suspendre a causa de la pandèmia, i de la clàssica Missa d'Infants, que es va poder fer el 2021, però amb les restriccions del moment.

Així, la programació preparada per la Diòcesi de València ha començat aquesta matinada amb la Missa de Descoberta. Inevitablement, després de tant de temps, les emocions dels assistents han estat a flor de pell i molts no han pogut evitar les llàgrimes d'alegria per tornar a veure de prop la imatge de la Mare de Déu.

Més tard, a les 8:00, ha sigut el torn de la Missa d'Infants, a l'altar de la plaça de la Mare de Déu, un acte que congrega milers de persones. Al principi de la cerimònia, la Diòcesi ha anunciat el començament de l'any jubilar marià, amb motiu del centenari de la canonització de la Mare de Déu, que va ser el 1923. L'any sant es prolongarà fins al 14 de maig del 2023.

Cap a les 10:30 ha començat el Trasllat de la Mare de Déu de la basílica a la catedral, que entra per la porta dels Ferros. Aquest és un dels actes més multitudinaris i que, sens dubte, més han trobat a faltar els seguidors, que s’han aglomerat per a poder tocar la figura. El Trasllat ha sigut ràpid, amb una durada de setze minuts, i no hi ha hagut cap incident, a pesar de la gran quantitat de gent que hi ha participat, molta provinent de pobles pròxims a la capital. Més tard, a migdia, s'ha oficiat la Missa Pontifical a la Seu i a les 14:00 la plaça de l’Ajuntament ha acollit una mascletà a càrrec de la Pirotècnia Aitana.

València vibra la vespra del dia de la Mare de Déu

Encara que hui s’ha celebrat el dia gran de la patrona, aquesta passada nit es calfaven motors amb actes dedicats a la Geperudeta.

Un dels més multitudinaris van ser les dansaes, on van participar les comissions falleres, amb les falleres majors d’enguany i de l’any passat. La nit es va completar amb les albaes, el castell de focs artificials de la Pirotècnia Tamarit i el concert de la Banda Simfònica Municipal de València.

Però els actes en honor de la patrona no acaben aquest diumenge. La basílica acollirà durant tot el mes de maig misses dedicades a la Mare de Déu. La novena serà del 9 al 17 de maig, a les 19:30 hores, amb el res de Vespres de la Verge, predicació i cant de gojos per l'Escolania de la Mare de Déu.

València