Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Les universitats públiques suspenen en paritat

La presència de la dona es redueix al mínim legal i baixa al 30% en el segon escaló de poder.

Només el 28% de les càtedres universitàries estan ocupades per dones

A la universitat valenciana hi ha paritat pel que fa al nombre de docents homes respecte del de les dones. Però en els òrgans de govern la presència de la dona es redueix al mínim legal i baixa al 30% en el segon escaló de poder. Eixa segona escala per davall del rectorat, està lluny de ser un exemple de paritat. A això, s'afegeix que només el 28% de les càtedres estan ocupades per dones. 

Es tracta d'un desequilibri no només numèric, sinó també qualitatiu. Les universitats tenen autonomia per a organitzar-se, però compten amb una tradició centenària de domini masculí. Aquesta situació complica que es puguen fer polítiques públiques de paritat. 

Les dones només ocupen un 28% de les càtedres universitàries 

Les dones accedeixen de forma majoritària a la docència universitària, però a mesura que puja l'escala professional moltes dones es queden pel camí. És l'anomenat diagrama de tisores. En les places de titular i en les càtedres d'universitat el nombre de dones descendeix bruscament, sense cap raó aparent. És a dir, tot i que més del 50% de les docents a la Universitat de València són dones, només un 28% arriba a les càtedres universitàries, segons les dades de la Unitat de Igualtat de la Universitat de València.

Segons les persones expertes, les universitats tenen una tradició centenària de domini masculí amb estructures de funcionament que afavoreixen l'estil de vida i professional dels homes. Les expertes en igualtat demanen un canvi de model que hauria d'incloure necessàriament una conciliació real entre el treball i la vida personal.

Tot i això, el canvi està del costat de les dones que, encara que en minoria, tenen capacitat per a introduir modificacions en el món universitari des de dins.

Fent una ullada al conjunt de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, es comprova que, tant en la docència com en els llocs de responsabilitat, la presència de les dones està per sota del 40% respecte dels homes. I en quinze anys només ha crescut 7 punts.

Un 49,17% de metgesses a la sanitat pública valenciana

En l'àmbit sanitari, segons el portal estadístic de la Generalitat Valenciana, es compleixen els termes igualitaris establits per llei. Segons les dades de 2016, el percentatge de dones metgesses se situa en un 49,17% amb més de 24.400 doctores.

Les Corts, sense paritat efectiva

En la present legislatura el nombre de dones en el Consell ha superat el d'homes per primera vegada en la història. Hi trobem cinc conselleres i quatre consellers.

Pel que fa a les Corts, no s'ha arribat a una paritat efectiva. L'any 1983, dels 89 diputats i diputades, menys d'un 7% eren dones. En 2015, vint-i-dos anys després, ja amb 99 diputats, i encara que la situació ha millorat, la presència femenina representa poc més del 44% del total de diputats. És a dir, encara que el percentatge ha augmentat un 38%, no s'arriba a la paritat.