Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Una bòlid sobrevola l'atmosfera terrestre a 80.000 km/h

La roca, procedent d'un asteroide, és la setena que creua enguany el cel d'Andalusia.

Bola de foc captada per l'Observatori Calar Alto / Calar Alto

Un sèptim asteroide, convertit en una bola de foc, ha travessat el sud d'Espanya a una velocitat de 80.000 km/h. Ha sigut dimecres passat, a les 4:31 hores de la matinada, a una altitud d'uns 99 quilòmetres, davant de la costa d'Almeria. Des d'allí, la bola de foc ha avançat en direcció sud-est fins que s'ha extingit a una altitud de 31 quilòmetres d'altitud, sobre un punt situat a uns 70 quilòmetres de la costa d'Almeria i a uns 90 de la d'Algèria. En total, ha recorregut 81 quilòmetres a l'atmosfera.

Set bòlids s'han registrat solcant el cel del sud des de l'inici de l'any. La cinquena i la sisena es van localitzar la nit del 18 i 19 de febrer a 126.000 km/h; la quarta es va poder observar l'11 de febrer a 145.000; la tercera, el 6 d'aquest mateix mes a 108.000; la segona, el 31 de gener a 133.000, i la primera, del 2020, el 29 de gener a 61.000. Uns esdeveniments molt poc comuns, ja que l'estació en què predominen és la primavera.

Els detectors que han captat aquests asteroides i han informat dels successos formen part del projecte Smart des dels observatoris astronòmics de Calar Alt (Almeria), Sierra Nevada (Granada) i Sevilla. Aquest programa opera en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del sud-oest d'Europa i té com a objectiu monitorar contínuament el cel. La finalitat és registrar i estudiar l'impacte en l'atmosfera terrestre de les roques procedents de diferents objectes del sistema solar. En aquest cas, els bòlids són fenòmens que es produeixen quan un meteor travessa l'atmosfera.