Directes
Ara en la televisió
COMUNITAT VALENCIANA NATURA VIVA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Un pèrit d'Hisenda veu il·legal el contracte amb Gürtel per la visita del papa

L'Audiència Nacional reprén la vista oral i aquesta setmana podria quedar vista per a sentència.

El perit d'Hisenda, Juan Carlos Gómez, durant la seua intervenció al juí.

Un pèrit d'Hisenda ha declarat en el juí de cas Gürtel que el contracte de més de set milions d'euros per al muntatge de pantalles i so per a la visita del papa a València en 2006, concedit directament a la trama Gürtel a través d'una empresa instrumental sense concurs públic, va ser il·legal.

Després d'unes setmanes de descans, l'Audiència Nacional ha représ aquest dilluns el juí dels vint-i-dos acusats d'aquesta peça del cas de corrupció relacionat amb el PP, en què s'investiguen suposades adjudicacions irregulars a l'entramat liderat per Francisco Correa durant la visita del papa Benet XVI a València per a participar en la V Trobada Mundial de les Famílies.

En la jornada d'aquest dilluns ha declarat l'interventor d'Hisenda que ha elaborat més de quaranta informes pericials de les diferents peces del cas Gürtel, entre elles la que s'està jutjant de la visita del papa. Juan Carlos Gómez ha manifestat que per la quantitat del contracte que es jutja, s'hauria haver tramitat mitjançant concurs públic amb publicitat i no com es va fer, un procediment negociat sense publicitat. El pèrit ha assegurat que les empreses de Correa tenien informació privilegiada sobre les condicions dels concursos públics abans de publicar-se, i que el contracte a l'entramat s'adjudicà abans de muntar l'expedient.

El líder de la trama corrupta, Francisco Correa, ha renunciat el seu dret de testificar aquest dilluns. El mateix ha fet el número dos, Pablo Crespo. El dos han al·legat perjuís pel trasllat des de presó i per complir la quarentena pel coronavirus.

La causa per la visita del papa a València va començar amb 23 acusats però un d'ells, l'expresident de les Corts Juan Cotino, va morir com a conseqüència de la Covid-19. Als 22 processats que queden, la Fiscalia els acusa dels delictes d'associació il·lícita, prevaricació, malversació de cabals públics, frau a les administracions públiques, falsedat documental, suborn i blanqueig de capitals. Tot per, suposadament, haver adjudicat de manera irregular les pantalles i la megafonia de la retransmissió de la visita del papa a València mitjançant uns contractes tancats a canvi d'una comissió de set milions d'euros que s'embutxacà la trama procedents presumptament dels sobrecostos.

Els prinicipals processats en la causa són l'exdirector de la Ràdiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García, per a qui demanen la pena més gran, 40 anys de presó, i els responsables de la Gürtel a Madrid i València: Correa, Crespo i Álvaro Pérez 'el Bigotes'. Per a ells sol·liciten 37 i 38 anys. Els tres primers estan entre els tretze dels acusats que durant el juí ja confessaren haver participat en les suposades contractacions il·legals després de pactar amb la Fiscalia a canvi d'una rebaixa de penes.

Entre aquest dilluns i el divendres, les parts del procés i el fiscal llegiran els informes finals i les conclusions. Està previst que la vista oral finalitze aquest divendres i, així, aquesta setmana podria quedar el juí vist per a sentència, que podria fer-se pública en octubre o novembre si es compleix el calendari previst.

Cas Gürtel