Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

Un estudi de la UPV conclou que les xarxes socials fomenten les agressions cap a dones i xiquetes

El treball de Milagros del Saz, investigadora del departament de Lingüística Aplicada de la UPV, ha identificat un patró comú d'agressió i adverteix també dels riscos de la intel·ligència artificial

Imatge d'arxiu de xarxes socials / Jens Büttner (Europa Press)

Les xarxes socials perpetuen estereotips de gènere i fomenten agressions cap a dones i xiquetes, segons conclou un estudi d'una investigadora de la Universitat Politècnica de València (UPV) que ha analitzat patrons lingüístics i de comportaments agressius en estes plataformes digitals.

El treball de Milagros del Saz, investigadora del departament de Lingüística Aplicada de la UPV, ha identificat un patró comú d'agressió i adverteix també dels riscos associats als models d'intel·ligència artificial (IA), els biaixos de la qual perpetuen les desigualtats. La investigadora ha analitzat patrons lingüístics i de comportament agressiu en diferents xarxes socials, fonamentalment en Twitter, ara X.

A més, examina com la intel·ligència artificial, entrenada amb dades d'estes plataformes, pot reproduir i amplificar estos biaixos, fet que exacerba les desigualtats de gènere. “Les plataformes digitals perpetuen agressions basades en estereotips de gènere, normalitzant comportaments nocius cap a dones i xiquetes”, apunta Del Saz.

L’estudi identifica a més un patró tipus d'agressió: “les dones són atacades principalment en relació amb la seua aparença, sexualitat i capacitats professionals, perpetuant estereotips tradicionals”. Així mateix, la investigadora adverteix de riscos associats als models d'intel·ligència artificial i assenyala que “els assistents virtuals no identifiquen adequadament comentaris sexistes, normalitzant en moltes ocasions les agressions”. I afig que “és cada vegada més urgent dissenyar sistemes més ètics i equilibrats, especialment en estos models d'assistents virtuals, per a evitar que la mateixa IA continue alimentant biaixos que fomenten la desigualtat”.

La importància d’incorporar la perspectiva de gènere

La investigadora proposa també diferents iniciatives per a evitar este tipus d'agressions, entre les quals subratlla la necessitat d'incloure la perspectiva de gènere des de les etapes formatives més primerenques i potenciar la presència de més dones en estudis STEAM (sigla en anglés de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). A més, assenyala que “cal fomentar una major ètica en el disseny de la IA per a eliminar biaixos en els corpus lingüístics”. 

Part dels resultats entorn de patrons d'agressió i d'estereotips s'han obtingut a partir de publicacions i de la investigació desenvolupada en el marc del projecte “Identificació de patrons lingüístics i anàlisis de les imatges que agredeixen les dones en les xarxes socials en espanyol i anglés”. La investigadora de la UPV treballa actualment en l'anàlisi d'altres plataformes com TikTok i Instagram. “Si bé els resultats no s'han publicat en revistes científiques —estaran pròximament— sí que estem constatant que els patrons d'agressió es repeteixen en les dos xarxes”, conclou.

Els resultats entorn de la detecció i identificació de patrons lingüístics d'agressió cap a dones i d'estereotips de gènere s'han publicat en revistes científiques de gran impacte, entre les quals destaquen, Journal of Pragmatics (Elsevier), Journal of Language Aggression and Conflict (John Benjamins) i Poznan Studies in Contemporary Linguistics (De Gruyter).

Feminismes Violència masclista

També et pot interessar