Directes
Ara en la televisió
ALTA TENSIÓ
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

Un estudi detecta que les metàstasis del càncer de mama es formen quan la pacient dorm

Fins ara, la investigació suposava que els tumors alliberaven aquestes cèl·lules de manera contínua

Sanitat estén el model de cribratge de càncer de mama a la detecció precoç del càncer de coll uterí

Un nou estudi demostra que les metàstasis del càncer de mama es formen amb major eficàcia mentre les pacients dormen. Aquesta troballa, en un estudi dirigit per investigadors de l'Escola Politècnica Federal (ETH) de Zuric, a Suïssa, podria canviar significativament la manera de diagnosticar i tractar el càncer en el futur, segons publiquen en la revista Nature.

El càncer de mama és una de les formes més comunes de la malaltia, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Cada any, al voltant de 2,3 milions de persones en tot el món contrauen la malaltia. Si els metges detecten el càncer de mama a temps, les pacients solen respondre bé al tractament. No obstant això, les coses es tornen molt més difícils si el càncer ja ha fet metàstasi.

Fins ara, la investigació sobre el càncer no havia prestat molta atenció a la qüestió de quan els tumors alliberen cèl·lules metastàtiques. Els investigadors suposaven que els tumors alliberaven aquestes cèl·lules de manera contínua. Així i tot, el nou estudi ha arribat a la conclusió sorprenent que les cèl·lules canceroses circulants que posteriorment formen metàstasis sorgeixen principalment durant la fase de son dels individus afectats.

"Quan la persona afectada està adormida, el tumor es desperta", resumeix el líder de l'estudi, Nicola Aceto, professor d'Oncologia Molecular de l'ETH de Zuric. Durant el seu estudi, en el qual van participar 30 pacients de càncer i models de ratolí, els investigadors van descobrir que el tumor genera més cèl·lules circulants quan l'organisme està adormit. Les cèl·lules que abandonen el tumor a la nit també es divideixen més ràpidament i, per tant, tenen un major potencial per a formar metàstasi, en comparació amb les cèl·lules circulants que abandonen el tumor durant el dia.

A més, l'estudi indica que l'hora en la qual es prenen les mostres de tumor o de sang per al diagnòstic pot influir en les conclusions dels oncòlegs. Els científics es van sorprendre en descobrir que les mostres preses a diferents hores del dia tenien nivells molt diferents de cèl·lules canceroses circulants.

Una altra pista va ser el nombre sorprenentment alt de cèl·lules canceroses oposades per unitat de sang en els ratolins en comparació amb els humans. La raó va ser que, com a animals nocturns, els ratolins dormen durant el dia, que és quan els científics arrepleguen la majoria de les seues mostres. "A parer nostre, aquests resultats poden indicar la necessitat que els professionals sanitaris registren sistemàticament l'hora a la qual realitzen les biòpsies", afirma Aceto. "Pot ajudar al fet que les dades siguen realment comparables", ajudar.

El pas següent dels investigadors serà esbrinar com poden incorporar-se aquestes troballes als tractaments oncològics existents per a optimitzar les teràpies. En el marc d'altres estudis amb pacients, Aceto vol investigar si els diferents tipus de càncer es comporten de manera similar al càncer de mama i si les teràpies existents poden tenir més èxit si els pacients són tractats en moments diferents.