Troben a la Xina un fòssil que mostra per primera vegada l’evolució dels dinosaures en ocells
El descobriment obri una nova finestra a l'ecosistema terrestre del juràssic tardà del planeta
Investigadors de la Xina han descobert un fòssil que demostra per primera vegada l’evolució dels dinosaures teròpodes del juràssic tardà en els ocells que coneixem, un enigma que quedava per resoldre entre els paleontòlegs per l'absència de restes. Es tracta d'un teròpode avial de fa 150 milions d'anys, trobat al comtat de Zhenghe, a la província xinesa de Fujian.
Els detalls de la mostra, analitzada per un equip d'investigadors de l'Institut de Paleontologia de Vertebrats i Paleoantropologia (IVPP) de l'Acadèmia Xinesa de Ciències de Pequín i de l'Institut d'Estudis Geològics de Fujian (FIGS), es descriuen aquest dimecres en un article en la revista Nature.
La nova espècie, denominada Fujianvenator prodigiosus, presenta un estrany conjunt de característiques i trets morfològics que comparteix amb altres espècies ja descobertes. Fins ara, només s'havien trobat restes d’aquest tipus de dinosaure corresponents al juràssic mitjà-tardà (de fa 166-159 milions d'anys) al nord-est de la Xina i a les calcàries alemanyes de Solnhofen, però hi havia un buit de 30 milions d'anys fins al registre més antic conegut d'ocells cretàcics.
“Les nostres anàlisis comparatives mostren que va haver-hi marcats canvis corporals, impulsats per l'extremitat anterior, cosa que donà lloc, finalment, a la proporció típica de les extremitats dels ocells”, ha detallat en l'article Wang Min, autor principal de l'estudi.
No obstant això, Fujianvenator és una espècie amb trets mai vistos. La pota inferior és sorprenentment allargada i té altres característiques morfològiques que, en combinació amb altres observacions geològiques, suggereixen que Fujianvenator vivia en un entorn pantanós. “Era un corredor d'alta velocitat o un limícola de potes llargues, uns trets completament desconeguts fins ara en els primers exemplars d’aquest animal”, segons els estudis.
Segons la datació radioisotòpica i els estudis estratigràfics, la fauna de Zhenghe pertany al període comprés entre 150 i 148 milions d'anys. Fujianvenator és un dels membres més joves i geogràficament més meridionals d’aquesta espècie del juràssic. El descobriment obri una nova finestra a l'ecosistema terrestre del juràssic tardà del planeta.
Més llegit
-
La Guàrdia Civil carrega contra un grup de joves d'origen marroquí en la quarta nit d'aldarulls a Torre Pacheco
-
El millor restaurant d’Espanya per a persones celíaques està a València
-
Troben un conductor mort dos dies després de patir un accident a Pedreguer
-
Detenen un home a Antella per la mort de nou cadells de podenc valencià
-
Detingut a Algemesí per deixar la pròpia iaia amb 47 euros després d'haver-li'n estafat més de 85.000
-
Roben en una botiga de luxe del centre de València després d'un aparatós encastament amb un BMV
Més vist
Més escoltat
-
15.07.2025 | “Gran pantalla”: les sales de cine aposten per la tecnologia immersiva per a atraure el públic
-
15.07.2025 | 90 minuts
-
15.07.2025 | Cheste, un baluard de l'esperanto
-
14.07.2025 | “Fil d’Irene”: 'Els ponts de Madison', una història d’amor i renúncia en la maduresa
-
14.07.2025 | Nova edició de l’Expedició Juvenil Cavanilles per la comarca de la Serrania
-
16.07.2025 | Les notícies del migdia