El tabú de la menstruació
El Dia Internacional de la Higiene Menstrual pretén generar debat entorn de l'estigma social que suposa tindre la regla.
És un estat completament natural, però solem parlar d'ell amb eufemismes: "estic en eixos dies", "ha vingut a vore'm la tia", "estic amb el semàfor en roig", "tinc la tomaca", "estic amb el conte"... Més del 50% de la humanitat hem de conviure amb la menstruació durant una bona part de la nostra existència, però poques vegades parlem d'ella manera oberta.
En els anuncis de productes d'higiene menstrual, la regla mai és roja, sinó blava, i les dones paguen per tampons i compreses el mateix IVA que per a anar al cine o a un concert, anar a un balneari o un hotel, o tornar a casa en taxi. El canvi de tipificació, del 10% actual al 4% , el que s'aplica als productes de primera necessitat, va quedar paralitzat en parar-se l'aprovació dels últims pressupostos.
Aquest dimarts se celebra el Dia Internacional de la Higiene Menstrual, un esdeveniment impulsat per l'organització Wash United, amb l'objectiu de generar debat entorn de l'estigma social i el tabú amb què es relaciona la menstruació, i de combatre els problemes que generen, a tot el món, la falta d'educació sobre la menstruació i les dificultats per a accedir als productes higiènics i serveis sanitaris.
Els perills de l'"exili menstrual"
En la passada edició dels Oscar, el premi a millor curt documental va anar a parar a "Period. End of sentence", on es relata la història d'un grup de dones de Nova Delhi, a l'Índia, que s'ensenyen a fabricar compreses amb una màquina donada, i les distribueixen a baix preus entre les dones del seu voltant. El repartiment s'acompanya d'una tasca de divulgació i informació que contribueix a desmentir molts tabús que acompanyen la menstruació al país: una tercera part de les xiquetes índies no va a l'escola quan té la regla.
Ara per ara creiem ja superats falsos mites i creences, com la idea que les regles se sincronitzen, o que la maionesa es talla si la preparem mentre tenim la regla, però existeixen països on moltes zones rurals continuen practicant l'"exili menstrual": quan les dones tenen la menstruació, són apartades de la comunitat i enviades a cabanyes ("cabanyes menstruals"), i tenen prohibit accedir a cases, cuines i temples. Quan tenen fills o filles, és habitual que les hi hagen d'acompanyar.
El gener passat, a una aldea del Nepal, una dona de 35 anys i els seus dos xiquets van morir asfixiats perquè feia fred, van encendre un foc, i la "cabanya menstrual" on feien nit no tenia suficient ventilació.
Més llegit
-
Una investigació de la UV troba una trentena d'agents infecciosos en la zona dana, tots patògens per als humans
-
Sánchez diu que no "tirarà la tovallola" després de dir que és un polític net i Feijóo li demana que torne el botí i convoque eleccions
-
Mor un home de 53 anys per colp de calor a la província d'Alacant
-
Controlat l'incendi a l'avinguda del Port de València amb almenys setze ferits per inhalació de fum
-
El Consell autoritza d’urgència obrir les comportes de l’Albufera per a millorar l’aigua i abaixar la temperatura
-
València aprovarà en el ple d’este mes que el topònim en valencià porte l’accent tancat