Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Sanitat està treballant en un sistema de teledermatologia amb IA que permeta diagnòstics amb imatges

El cap de servei de Dermatologia de l'Hospital la Fe ha explicat que este sistema informarà el metge de "quina és la possibilitat que això siga maligne o benigne" i permetrà filtrar millor les llistes d'espera

Rafael Botella, cap de servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari La Fe de València, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Més de 2.200 dermatòlegs de tot Espanya es reuneixen de dimecres a dissabte a València en el 52 congrés de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia. El seu president executiu i cap de servei de Dermatologia de l'Hospital la Fe Rafael Botella ha estat entrevistat a Les notícies del matí ha avançat que la Conselleria de Sanitat està desenvolupant de mà dels dermatòlegs un "sistema de teledermatologia" homogeni per a tota la Comunitat Valenciana al qual s'està intentant "acoblar intel·ligència artificial que permeta filtrar els pacients en les llistes d'espera perquè arriben al dermatòleg i tinguen un diagnòstic i un tractament primerenc".

"De manera que el metge quan prenga una fotografia del seu pacient tinga ja una idea de la patologia que té a través de la probabilitat que li dona la IA. I sobretot en el cas que fotografie una lesió pigmentada o una lesió tumoral, que el mateix sistema d'intel·ligència artificial li done una possibilitat de quin és el diagnòstic de què està veient i quina és la possibilitat que això siga maligne o benigne", ha explicat el doctor Botella.

Això permetrà que el metge d'atenció primària ja tinga un diagnòstic de presumpció, una idea de la malignitat o benignitat de la lesió i si cal referir-la o no i també "a nosaltres quan arriben totes eixes fotos puguem seleccionar millor les que ens semblen més rellevants per a veure-les abans i de manera ràpida en consulta".

Rafael Botella ha destacat que en el congrés s'abordaran entre altres temes, principalment quatre: les dermatosis inflamatòries i els nous tractaments, l'augment de la incidència del càncer de pell i l'evolució dels tractaments, les infeccions de transmissió sexual que han augmentat molt i un quart bloc seria l'estètica i l'auge dels nous mètodes de rejoveniment cutani.

Sobre els càncers de pell, Rafel Botella s'ha mostrat preocupat, ja que n'ha augmentat molt la freqüència a causa de la major exposició solar, però ha destacat que els nous tractaments gràcies al coneixement molecular del tipus de càncer i la potenciació de la resposta immune, han canviat completament l'acostament als càncers de pell.

"En els últims anys sabem per què apareix el càncer de pell i les mutacions que implica, i amb això tenim tractaments nous que bloquegen eixes mutacions i fa que pacients que abans no podien ser tractats més que amb cirurgia i radioteràpia hui dia tenim fàrmacs per a detindre i fins i tot curar el tumor a vegades".

I després, d'altra banda, ha explicat que hi ha "la immunoteràpia" en el melanoma i en el carcinoma escatós, que és un tractament nou que ha "canviat radicalment el pronòstic en estos tumors". Segons indica, suposa "potenciar la resposta immune del mateix individu perquè reconega d'una forma efectiva el seu tumor i actue enfront d'ell".

El doctor Botella ha dit que la gent s'ha de conscienciar sobre els signes d'alarma del càncer de pell: "Una piga que canvia, una taca que és diferent de la resta, que tens diverses coloracions, són motius de consulta amb el metge d'atenció primària i després també amb el dermatòleg".

Finalment, ha destacat l'interés que desperta l'especialitat de dermatologia, en els nous metges que s'estan formant, ja que les places del MIR volen. "És una especialitat molt àmplia que té molta cirurgia, i una part que és l'estètica que en el sector privat té una eixida molt important, la qual cosa fa que siga molt apetitosa per als estudiants que han aprovat el MIR", ha apuntat.

València Sanitat

També et pot interessar