La residència de Paiporta en què van morir sis interns assegura que ningú no els va avisar de la dana
Un informe del centre remés a la Fiscalia assegura que només va rebre un correu, amb informació meteorològica desactualitzada i el protocol per a inundacions en un document adjunt, a la bústia genèrica de l'empresa
La residència Savia de persones majors de Paiporta, on la barrancada es va cobrar la vida de sis interns, no va ser avisada per "cap administració o autoritat" de "cap risc de preemergència o emergència" el 29 d'octubre "durant tot el matí i les hores prèvies a la inundació". Així ho indica la direcció del centre en un informe remés a petició de la Fiscalia de València, en el marc de la investigació judicial. Data del 24 de desembre.
El document, a què ha tingut accés À Punt, constata la recepció d'un únic missatge a les 9:52 hores, al correu genèric de l'empresa (Savia) i a totes les residències del grup amb l'excepció de tres: Paiporta, el Puig i Sant Antonio. L'enviava la Direcció General de Dependència de Persones Majors, que adjuntava el protocol d'actuació en cas d'alerta meteorològica per pluges en centres de dia i residències.
Segons la direcció del centre, l'avís no només no va arribar específicament a Paiporta, sinó que contenia informació desactualitzada. Reenviava la previsió de les 07:45 hores, quan l'alerta encara era taronja a l'Horta Sud (on està la localitat) i roja al litoral sud de la província de València. Tanmateix, deu minuts abans que s'enviara el correu electrònic, l'Aemet ja havia estés l'avís roig també a la zona de Paiporta.
Visites fins a les 19:00 hores, mitja hora abans del "tsunami"
L'empresa va evacuar interns a plantes superiors de les residències de Requena, Xest i Alboraig, després de registrar entrades d'aigua i problemes elèctrics. No va prendre mesures a Paiporta, on no plovia i va mantindre les visites fins a les 19:00 hores.
D'acord amb l'informe, mitja hora després, la inundació va agarrar per sorpresa la residència. Unes treballadores que havien acabat el torn observaren des de l'aparcament, a punt d'agarrar el cotxe, "com una mar en calma" i "van veure com l'aigua va començar a entrar pel mur de la residència i a envair-lo tot".
Entraren al centre crit de "tot el món dalt" i el personal va improvisar una cadena humana per a evacuar els interns des de la planta baixa cap a la primera. El "tsunami" —tal com ho descriu l'informe— va coincidir amb l'hora del sopar. En eixe moment hi havia seixanta residents a la planta baixa (més de trenta al menjador i dos enllitats), altres cinquanta al primer pis i quinze empleats. Mentre feien l'evacuació escoltaren un "estrèpit", producte de l'impacte dels vehicles arrossegats per l'aigua contra el mur exterior; un colp que "va arrancar la porta" i va fer "entrar el tsunami".
Segons van informar les treballadores i treballadors en la seua declaració judicial, pocs minuts després de començar l'evacuació, l'aigua els arribava pels genolls i en quinze minuts, quan aconseguiren traslladar la majoria d'interns a la planta de dalt, ja els arribava al pit. L'evacuació es va fer a fosques. Se n'havia anat la llum i els mobles suraven per tot arreu, afegint un obstacle addicional al rescat. L'informe explica com, arribat un moment, la "força i el nivell de l'aigua i llot, així com el corrent" impediren als professionals accedir a la sala on se servia el sopar "per a salvar la vida de quatre persones". La força de l'aigua va espentar altres dos interns "des dels seus seients". A un d'ells el trobaren l'endemà fora del centre.
En l'interrogatori judicial la plantilla ja va avançar que no van rebre "cap avís de cap autoritat" abans de la inundació. Declararen que minuts abans s'assabentaren que alguna cosa estava passant per un vídeo penjat a les xarxes socials vora les 19:00 hores que documentava "que un riu s'havia desbordat a Paiporta" i per un altre que va enviar a una treballadora el seu nóvio.
L'informe assegura que el personal del centre i la direcció de l'empresa van intentar contactar amb les autoritats, els bombers i protecció civil, però la telefonada donava error. En la declaració judicial constataren que "l'112 no donava to". Van acabar recorrent a "contactes personals".
Aconseguiren parlar amb la Direcció General d'Infraestructures per a "informar de la situació i sol·licitar urgentment ajuda". Diuen que "s'interessaren" i asseguraren haver traslladat la urgència a qui correspon". També reporten que la vicepresidenta del Consell, Susana Camarero, va contactar amb la psicòloga del centre per a conéixer la situació.
A les 01:00 de la matinada van veure un camió de bombers, però no va ser fins a les tres i mitja de la matinada quan van creuar la porta els primers efectius de rescat, tres militars de l'UME. L'evacuació dels interns va arrancar a les 15:30 hores.