Directes
Ara en la televisió
NO TENIM TRELLAT

Els ports i l'ocupació urbanística de la franja litoral afavoreixen els efectes devastadors dels temporals

El geògraf Paco Tortosa rebutja la reconstrucció de les infraestructures marítimes i aposta per regenerar la costa amb dunes.

Platja de la Patacona, a València, completament inundada per la borrasca Gloria

L’alteració de la dinàmica de sediments que han suposat els ports valencians i la ocupació urbanística de la franja litoral són el caldo de cultiu perquè el canvi climàtic tinga efectes devastadors al nostre territori. Així ho veu Paco Tortosa, doctor en Geografia a la Universitat de València, que a més apuntava en À Punt notícies cap de setmana que les conseqüències de la borrasca Gloria, seran només un avanç del que ens depara l’escalfament de la terra els pròxims anys. 

Segons Tortosa, a la Comunitat Valenciana es dona “la tempesta perfecta” perquè els fenòmens extrems tinguen efectes seriosos sobre els nostres pobles. En aquest sentit, Tortosa ha explicat durant la seua intervenció en À Punt notícies cap de setmana que els ports construïts al litoral valencià han alterat la dinàmica natural amb què els corrents marítims depositen els sediments i protegeixen la costa. 

D’altra banda, ha afirmat que “les construccions han ocupat la franja litoral: el mar s’endinsa en la terra i al revés, per això amb aquest model urbanístic és impossible no tindre desastres naturals”. Per aquestes raons, Tortosa considera que hi haurà canvis significatius en el paisatge durant els pròxims anys, especialment en aquells espais on més intervenció humana hi ha hagut. 

Respecte a la idoneïtat de reconstruir les infraestructures marítimes, a la qual també ha fet hui referència el president del govern durant la seua visita al Baix Maestrat, el geògraf Paco Tortosa ha sigut clar: “Jo no les reconstruiria, apostaria per deixar les dunes, bé siguen naturals o  bé artificials, a la franja litoral, i per la retirada de l'ésser humà i de les construccions. Crec que és la millor manera de recuperar els ecosistemes naturals”.