Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

L’última barraca original del Palmar entra en la fase final de restauració

El barraquer Josep Rostoll és l'encarregat d’instal·lar-li la coberta vegetal com es feia fa 200 anys, però adaptant-se als nous temps

L’última barraca original del Palmar entra en la fase final de restauració / À Punt NTC

Després de quasi dos anys de rehabilitació, la barraca dels Arandes, al Palmar, arriba quasi a la fi de la restauració amb el teixit del borró. És el moment de treballar i instal·lar la coberta vegetal característica d'aquestes construccions tradicionals valencianes. 

Un dels últims barraquers en actiu, Josep Rostoll, és l'encarregat de fer-ho com es feia fa 200 anys, però adaptant-se als nous temps. La matèria primera vegetal és el borró, una planta perfecta per a protegir la barraca de l'aigua. “La gent es pensa que és palla d’arròs, però no té res a veure. L’estructura és una canyeta, totalment impermeable”, explica Rostoll. 

Després de preparar els manolls i lligar-los en la gassada, és el moment d'instal·lar-los en el trespol de la barraca amb una tècnica molt curiosa. Tal com mostra el barraquer, van cap per avall, per a donar-los més gruix i consistència. 

Una vegada es remata tota la barraca, es comença a pentinar, és a dir, a donar-li colps al teixit d’un costat a l’altre. D’aquesta manera, s'acobla el borró i queda anivellat. “I una vegada pentinada, és moment d’afaitar la barraca i retallar el sobrant”, afegeix Rostoll. 

Només teixir el borró costarà uns 20.000 euros. Mentrestant, per dins, s'ha col·locat el senill, que és la que es veu al sostre, i també es treballa per a condicionar l'interior. Un projecte que aborrona.  

l’Horta

També et pot interessar