L'OMS estudia considerar potencialment cancerígen l'edulcorant aspartam
El 14 de juliol es publicaran dos estudis i l'Organització emetrà noves recomanacions sobre el seu consum
L'aspartam, un edulcorant no calòric habitual en begudes light, dolços i altres productes alimentaris, podria quedar declarat potencialment cancerigen per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que a mitjan juliol emetrà noves recomanacions sobre el seu consum.
Fonts de l'OMS van confirmar aquest dijous que el 14 de juliol es publicaran dos informes sobre aquest tema, un d'ells del Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (IARC), la seua branca dedicada a l'estudi d'aquesta malaltia, on s'avalua el possible efecte cancerigen de l'edulcorant.
El segon estudi, a càrrec del Comité d'Experts en Additius Alimentaris, gestionat conjuntament per OMS i per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), on es revisaran les actuals recomanacions de consum diari d'aspartam tenint en compte l'informe del IARC.
Des del 1981, els experts de l'OMS i la FAO han assenyalat que el consum d'aspartam era segur "dins de determinats límits": com a exemple s'assenyalava que la salut d'un adult mitjà podia córrer risc si prenia entre 12 i 36 pots de refresc amb aquest ingredient.
L'avaluació del IARC es va dur a terme en una reunió d'aquest òrgan del 6 al 13 de juny, mentre que els experts en additius de l'OMS i la FAO tenen en compte els seus resultats –ara com ara, no públics–, en una trobada del 27 de juny al 6 de juliol del qual eixiran les recomanacions finals.
Tots dos informes són confidencials fins al 14 de juliol, dia en què els resultats es publicaran per la revista especialitzada The Lancet Oncology i la web oficial de l'OMS.
L'aspartam s'utilitza en la indústria alimentària des dels anys 80, i és al costat de la sacarina un dels edulcorants més utilitzats.
El mes de maig passat l'OMS ja va assenyalar que els edulcorants no són efectius per a controlar el pes a llarg termini i poden tindre efectes indesitjats si s'usen per molt de temps, com l'augment del risc de diabetis de tipus 2, de malalties cardiovasculars i de mortalitat en adults.
Per això, va desaconsellar-ne l'ús i va assenyalar que, en general, la gent ha de reduir el dolç de la dieta, i ha de fer-ho des d'edats primerenques per a gaudir d'una millor salut.
Entre els productes específics que va desaconsellar figuraven l'aspartam i la sacarina, però també l'acesulfame-k, l'advantame, els ciclamats, el neotame, la sucralosa, l'estèvia i els derivats.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part