Directes
Ara en la televisió
LA RECEPTA DE L'EQUILIBRI
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

L'escalfament global asfixia els oceans

Un informe presentat en la Cimera del Clima adverteix que les grans masses d'aigua estan perdent oxigen de manera alarmant pel canvi climàtic.

VÍDEO | L\'escalfament global asfixia els oceans

L’inventari mundial d’oxigen de l’oceà ha disminuït un 2% entre 1960 i el 2010, i es preveu que l’any 2100 eixa quantitat es reduirà entre un 3% i un 4% addicional a causa del calfament global, segons un informe de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN). Si es confirmen els pronòstics, aquest fenomen tindrà efectes dramàtics sobre els hàbitats i les economies costaneres que en depenen ells. 

L’IUCN ha presentat aquest dissabte l’estudi “La desoxigenació dels oceans: un problema de tots” en el marc de la XXV Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP25) que se celebra aquests dies a Madrid. 

El document conclou que la pèrdua d’oxigen oceànic està molt relacionada amb el calfament i l’acidificació dels oceans, fenòmens que causa l’augment de diòxid de carboni provinent de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. 

S’hi han identificat, gràcies a la investigació, més de 900 zones costaneres i mars semitancats en tot el món que afectats per l’eurotrofització (enriquiment excessiu de les aigües amb nutrients o matèria orgànica). D’aquestes, almenys 700 tenen condicions de baix oxigen (en la dècada dels anys seixanta n’eren 45), i el volum d’aigües completament esgotades d’oxigen s’ha quadruplicat. 

La vida marina, en risc

Davant d’aquesta situació, l’IUCN alerta de les amenaces creixents per a la vida marina i els ecosistemes a causa de la desoxigenació dels oceans. Especialment, hi ha risc per a uns grups d’espècies com ara les tonyines, el peix espasa i els taurons. 

L’informe assenyala que la pèrdua d’oxigen que causa el calfament del planeta és difícil de combatre i, per això, insta a fer “un esforç dràstic” per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle per a alentir el procés.