Directes
Ara en la televisió
ALTA TENSIÓ
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

L'app d'albirament de meduses s'actualitza amb IA per al reconeixement automàtic d'espècies

L'aplicació MedusApp, desenvolupada per la UPV i la UA, permet saber quin tipus d'exemplar és mitjançant una foto

La plataforma MedusApp la plataforma ha rebut més de 6.000 albiraments / À Punt

MedusApp, l'aplicació d'albirament de meduses, incorpora intel·ligència artificial (IA) per al reconeixement automàtic d'espècies.

Fins ara, aquesta aplicació mòbil permetia seleccionar el tipus de medusa a través d'un complet catàleg, però, gràcies a aquesta actualització, l'usuari pot pujar la foto i identificar automàticament l'espècie abans de pujar-la a l'app per a la seua publicació.

Aquesta aplicació, gratuïta i disponible en espanyol i anglés tant per a Android com per a Iphone, ha sigut desenvolupada per dos informàtics de la Universitat Politècnica de València (UPV) i personal investigador de la Universitat d'Alacant (UA), en col·laboració amb el Ciber de Malalties Respiratòries (Ciberes) i el Laboratori de Inmunoalergia de l'Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD). Des de la seua posada en marxa el 2018, la plataforma ha rebut més de 6.000 albiraments.

"Gràcies a la col·laboració ciutadana i als seus albiraments hem estat entrenant la màquina amb diversos milers de fotos reals per a generar un model matemàtic amb 25 espècies que servirà perquè l'app reconega les meduses més habituals automàticament", destaquen com a novetat per a aquesta temporada els programadors de la UPV Eduardo Blasco i Ramón Palacios.

A més del sistema de reconeixement automàtic de meduses gràcies a la IA, l'eina ha anat incorporant més novetats com l'opció de "No albiraments", per a informar sobre si una platja està lliure de meduses, i l'albirament per transecto. "Aquesta nova opció, destinada a navegants, bussejadors o pescadors permet incloure una imatge de possibles albiraments trobats durant una ruta en la mar a través de l'opció de transecte", assenyalen els autors de MedusApp.

"L'aplicació està en constant procés de millora i està destinada a millorar el coneixement dels efectes sobre la salut que tenen les picades de meduses, així com entendre millor aspectes de la seua biologia i ecologia (distribució espacial i temporal)", explica el professor d'ecologia marina de la UA César Bordehore.

Les dades cientificomèdiques sobre les picades registrades, que ja superen les 970, són gestionades i analitzades per un equip científic multidisciplinari integrat pels investigadors César Bordehore (investigador principal) i Eva S. Fonfría, de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Mitjà (Imem) i del Departament de la UA, i les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto, del Ciber de Malalties Respiratòries i el Laboratori de Immunoalergia - Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

D'altra banda, l'app ofereix una guia interactiva de com procedir si et fan una picada i a més et facilita informació sobre la perillositat de les diferents meduses. "Si es produeix una picada primer que res has d'eliminar les restes de tentacles amb pinces o amb una targeta plàstica, sense fregar, i inactivar les cèl·lules urticants que poden quedar sobre la pell amb una mescla de bicarbonat i aigua de mar, encara que si sabem l'espècie, en l'app tenim protocols més específics, mai utilitzar aigua dolça, perquè empitjoraríem els efectes de la picada", recorda Bordehore.