Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
EL RALL. MILLORS MOMENTS T6

L'activista Carmen Soto, la il·lustradora Viví Escrivá i Dones de la Mar, premis Isabel Ferrer 2022

El Consell concedeix aquest guardó a persones o entitats que hagen destacat en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes

La il·lustradora Viví Escribá, en una imatge d'arxiu de 2021, quan va guanyar el Premi Nacional d'Il·lustració / Javier Lizón (Efe)

L'activista social Carmen Soto, la il·lustradora Viví Escrivá i l'Associació Dones de la Mar (Adomar) han quedat reconegudes amb els Premis Isabel Ferrer 2022, que el Consell concedeix a persones o entitats que destaquen en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes.

El jurat d'enguany ha decidit premiar Carmen Soto per "la seua trajectòria i compromís" treballant en Amnistia Internacional des que es va crear, el 1978, i per ser "una pionera en la defensa dels drets de les dones". Carmen Soto és actualment la coordinadora de l'àrea de treball per a dones en Amnistia Internacional de la Comunitat Valenciana i membre de l'equip autonòmic de relacions institucionals.

De Viví Escrivá el jurat ha ressaltat la trajectòria "impressionant en l'àmbit de la il·lustració" i el gran treball "en el foment de la lectura entre les persones joves". Premi Nacional d'Il·lustració 2021, Escrivá ha dedicat tota la vida a la il·lustració, especialment a la infantil, amb un estil molt personal, i forma part indiscutible de la generació que en els anys setanta va marcar el rumb de l'àlbum il·lustrat a Espanya.

Per la seua banda, Adomar ha quedat premiada per la lluita i l'esforç per tal de donar "visibilitat a les dones pescadores en un sector molt difícil i masculinitzat, on treballen pescant des dels seus vaixells". L'associació la van fundar al gener del 2018 nou dones relacionades d'una manera o d'una altra amb l'àmbit pesquer, amb l'objectiu que el seu treball fora reconegut i conegut per tota la societat.

El jurat d'aquesta edició l'han format la periodista experta en temes d'igualtat Lucía Márquez Martínez, l'entrenadora de futbol Patricia Campos Doménech i la presidenta de l'Associació de Dones Gitanes Romi de València, Dolores Santiago Lizama.

Enguany l'acte institucional de lliurament dels premis serà a Potries (la Safor) dimarts que ve, 1 de març.

Dos dècades de premis i vora noranta premiades

Els Premis Isabel Ferrer són uns guardons creats per la Conselleria de Benestar Social al febrer del 1999 amb la finalitat de “reconéixer i premiar públicament aquelles persones, físiques o jurídiques, que des d'un àmbit personal, laboral, social, institucional o cultural hagen destacat per trencar els prejuís socials i culturals que impedeixen a les dones ser iguals als homes o que hagen destacat per la labor en favor de la igualtat de dones i homes”.

Els premis s’atorguen generalment a dones de manera individual, però en algunes ocasions també han premiat associacions feministes, com la Coordinadora Feminista de València, agrupacions esportives com el Club d'Atletisme València Terra i Mar i, fins i tot, entitats com el grup GAMA de la Policia Local de València, que treballa en l’atenció i prevenció de la violència de gènere.

Cada any premien almenys tres dones o entitats, tot i que en algunes edicions han sigut més. Algunes de les premiades més il·lustres han sigut Carmen Alborch, Isabel-Clara Simó, Reyes Martí, Anna Lluch i Margarita Salas, entre altres.  

El guardó rep el nom en honor d'Isabel Ferrer Giner, una noble castellonenca del segle XVIII que va contribuir a l'accés i la promoció de l'educació de les xiquetes creant la Casa de l'Ensenyament de Castelló, la primera escola d'ensenyament gratuït per a xiquetes de famílies sense recursos econòmics.

Dona