Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

La indústria de les mascaretes, sota mínims davant de la baixa demanda

Dels seixanta milions mensuals que es fabricaven a la Comunitat Valenciana, han passat a huit milions al mes

Amb la retirada de l'obligatorietat de dur mascareta, la producció està sota mínims / À Punt NTC

Durant la pandèmia el clúster tèxtil de la Comunitat Valenciana ha arribat a fabricar seixanta milions de mascaretes mensuals. Actualment la producció s'ha reduït a huit milions al mes. Amb la retirada de l'obligatorietat de portar mascareta a l'interior, queden poques empreses que continuen fabricant-les i l'únic futur que veuen és en el sector sanitari espanyol.

És el cas de Mil-Rosa, una fàbrica tèxtil d'Ontinyent d’on eixien 250.000 mascaretes cada dia, però que hui dia només en trau entre 70.000 i 80.000. Miguel Ángel Molina, el gerent, ha explicat que més de vint persones de la seua empresa ja s'han quedat sense faena. “Anirem reduint la producció a mesura que baixa la demanda, ara que no és obligatori l'ús en interiors”, ha dit. 

De les cinquanta empreses valencianes que es van llançar a produir-ne, poques continuen fabricant-ne. A Casa Mediterránea ja han parat totes les màquines. Paloma Gramage, una de les impulsores, ha explicat que abans eren cinc persones “i ara en queden dues a mig gas”.

Pepe Serna, president de l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana, ha valorat aquest temps positivament. "Primer ens pensàvem que duraria unes setmanes, després uns mesos i han sigut dos anys" ha dit. Les empreses han compensat la baixa demanda d'altres productes per la pandèmia, i ara han reubicat treballadors. 

Si bé ja sabien que aquest treball seria temporal, els empresaris lamenten que no es done prioritat a la fabricació nacional per a la contractació amb el sector sanitari. De moment, la producció massiva de mascaretes han parat la maquinària.