Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

‘Enfermeras invisibles’, un llibre per a visibilitzar les dones dins del sector sanitari

Vanessa Ibáñez, infermera i coautora d’aquest projecte, ha visitat aquest divendres el programa ‘A la Ventura’.

'Enfermeras invisibles' és un projecte que vol visibilitzar aquelles infermeres que van ser apartades dels llibres d'història / Enfermeras invisibles

Les dones estan invisibilitzades en molts sectors i àmbits diferents. Un és el de la infermeria, una professió que, en els últims temps, a més, ha cobrat molt de protagonisme. I és que, malgrat que l’Organització Mundial de la Salut va declarar el 2020 l’any Internacional de les Infermeres i Matrones, encara falta conéixer més el paper de les infermeres al llarg de la història i en l’actualitat. Sobre totes aquestes qüestions ha parlat aquest divendres Vanessa Ibáñez, coautora del llibre Enfermeras invisibles en el programa d’À Punt Mèdia A la Ventura.

Ibáñez, infermera de professió i actualment professora a la Universitat de València, ha contat que moltes infermeres han fet "grans aportacions" a la ciència de la salut que han contribuït a millorar la qualitat de les persones. No obstant això, "no havia transcendit".

"Per exemple, el portabebés occidental com hui el coneixem el va inventar i registrar una infermera en els anys 70 del segle passat", ha expressat Vanessa Ibáñez. Aquesta mateixa infermera, a més, va inventar i patentar la motxilla d'oxigen portàtil. "Sense aquesta motxilla, la gent amb problemes respiratoris no podria anar a fer la compra, passejar...", ha posat com a exemple.

Va ser la pandèmia l'última espenta per a traure el llibre, la primera edició del qual eixirà previsiblement a l'abril. "El vam començar a fer fa dos anys, però amb la pandèmia ens vam adonar que la infermera contemporània era més anònima, més invisible que mai. I van pensar que ara el moment", ha afegit.

Enfermeras invisiblesés un projecte que vol visibilitzar aquelles infermeres que, per la seua professió o per la condició de dona van ser apartades dels llibres d'història o no han rebut el reconeixement que mereixia la seua aportació a la ciència, a la societat o a la infermeria com a disciplina. Aquest llibre arreplega la història i els assoliments de dotze infermeres de manera interessant i amena, i amb il·lustracions. L'editorial Penguin Random House ja ha mostrat interés pel projecte.