Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Eduardo Rojas (UPV): “Els focs no són només forestals, també poden afectar zones agrícoles”

L’enginyer forestal i professor universitari advoca per la recuperació de cultius “estratègics”, com la vinya, i la introducció de ramaderia extensiva per a previndre els incendis

Eduardo Rojas, professor de la UPV i president de PEFC-Internacional / À Punt NTC

Els canvis socioeconòmics a Espanya dels últims anys i el canvi climàtic han provocat també un canvi en la tipologia dels incendis forestals. A hores d'ara, una quinzena d’incendis continuen actius en tot el territori nacional, en un estiu dramàtic per les altes temperatures que dificulten les tasques d’extinció.

Els incendis ara com ara ja no són únicament forestals, no només afecten zones de bosc, sinó que han canviat i ara acaparen més àrees com les agrícoles o les periurbanes. Així ho ha explicat Eduardo Rojas, doctor en Enginyeria Forestal per la Universitat Politècnica de Madrid i professor a la Universitat Politènica de València en una entrevista este dimecres a Les notícies del matí: “Ja hem de dir que els focs no són només forestals, també poden afectar zones agrícoles”.

És per això que els experts nord-americans —el país més avançat en l’àmbit dels incendis juntament amb Espanya— ja no parlen de forest fire, sinó de wildland fire que, “d'alguna manera, és més inclusiu, ja que deixa entendre que els focs no són estrictament només de bosc, sinó d’altres zones”.

I posa com a exemples l’incendi que es va produir a l’inici de l’estiu a Catalunya, prop de Cervera, que va cremar 5.000 hectàrees i “que va ser en un 70 % en zones agrícoles”; també el de Tres Cantos, a Madrid, de fa unes setmanes, en una zona periurbana, o els de fa uns mesos a Califòrnia.

Segon ha explicat el professor Rojas, els Estats Units i Espanya són capdavanters en abordar la problemàtica dels incendis “per necessitat”, ja que, per la seua climatologia, ubicació i orografia, ambdós països “patixen molts problemes d'incendis, però també tenen un nivell que no tenen els altres” pel que fa a l’extinció.

Hi ha dos països molt avançats en l’àmbit dels incendis per necessitat: un són els Estats Units i l’altre és Espanya

Eduardo Rojas, que també va ser subdirector general de la FAO, defén la necessitat de fer polítiques de prevenció i mantindre el territori en condicions i no esperar que el canvi climàtic agreuge més els problemes: “La prevenció no és esperar cent anys per tal que el canvi climàtic es revertisca. Perquè abaixar els nivells de condensació de CO₂ amb noves energies i altres tardarà un temps. I, a més, el clima de la Terra té una inèrcia. Per tant, la nostra obligació és tindre el territori en condicions”.

No podem esperar que el canvi climàtic es revertisca només amb noves energies; cal tindre el territori en condicions

És per això que Rojas ha advocat per la recuperació de cultius “estratègics” com ara la vinya, que és “molt resilient als focs”, en lloc de fer tallafocs: “Quines zones no s'han cremat pràcticament gens en la gran onada d'incendis dels 70, 80 i 90? La zona baixa d’Utiel-Requena i la zona dels Alforins. Perquè la vinya és el cultiu més resilient al foc en estiu, perquè està llaurada i verda. En lloc de fer un tallafoc, que és molt lleig, recuperem estos cultius”.

La vinya és el cultiu més resilient al foc: recuperem estos cultius en lloc de fer tallafocs

El professor també proposa la introducció de ramaderia extensiva que elimine la vegetació morta —la qual crema molt fàcilment en cas de produir-se un foc— i la pràctica de focs controlats, si cal.

També et pot interessar

Veure totes les activitats