Les dones amb menstruacions doloroses podran demanar la baixa a partir d’aquest dijous
Entren en vigor també la baixa per interrupció voluntària o involuntària de l'embaràs i el permís a partir de la setmana 39 de gestació
Aquest dijous entren en vigor les noves baixes incloses en la reforma de la llei de l'avortament aprovada el febrer, com són per la interrupció voluntària o involuntària de l'embaràs, el permís a partir de la setmana 39 de gestació i la baixa per menstruació incapacitant.
Aquests drets van ser inclosos en el marc de la Llei orgànica 1/2023, de 28 de febrer, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, en la qual es modifica la llei general de la seguretat social per a reconéixer com a situacions especials d'incapacitat temporal per contingències comunes aquelles baixes laborals en cas de menstruació incapacitant secundària, així com la situació posterior a la interrupció de l'embaràs i l'embaràs des del dia primer de la setmana 39.
La norma no estableix requisits per a sol·licitar les baixes, encara que serà necessària la constatació de la situació pel metge de capçalera, com en qualsevol malaltia comuna. Tampoc especifica la norma la quantia de prestació econòmica, encara que actualment les baixes per contingències comunes impliquen el 60% de la base reguladora des del quart dia al 20é (inclòs) i el 75% des del dia 21 en avant.
En el cas les menstruacions incapacitants i interrupció de l'embaràs, el subsidi s'abonarà mentre el beneficiari es trobe en situació d'incapacitat temporal. A més, la norma no estableix un nombre de dies concret.
Diagnòstic previ de dismenorrea secundària
Des de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) han explicat que les dones que podran acollir-se al permís seran limitades, atés que la norma estableix que la baixa per menstruacions incapacitants només podran demanar-la pacients diagnosticades de dismenorrea secundària. Concretament, la reforma de l'avortament reconeix per primera vegada "la situació d'incapacitat derivada d'una dismenorrea generada per una patologia prèviament diagnosticada"; és a dir, l'existència d'una menstruació dolorosa que no permeta la realització de les activitats diàries sempre que haja sigut acreditada per un metge i es tracte d'una "dismenorrea secundària".
Aquest tipus de dismenorrea és aquella associada a patologies com endometriosis, miomes, adenomiosis o altres malalties com inflamació pelviana, pòlips endometrials, ovaris poliquístics o dificultat en l'eixida de sang menstrual.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part