Directes
Ara en la televisió
TRES DE CASA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Detenen a València part de la cúpula de la plataforma de criptodivises vinculada a Rússia Bitzlato

Es tracta de la plataforma més utilitzada a escala internacional per les organitzacions criminals en internet per al blanqueig de capitals

Operació conjunta coordinada per l'Europol que ha aconseguit detindre la cúpula de Bitzlato / Guardia Civil/Europol

La Guàrdia Civil ha detingut a Espanya tres dels sis principals membres de la cúpula de la plataforma de criptomonedes Bitzlato, la presumpta plataforma de mercat virtual més utilitzat a escala internacional per les organitzacions criminals en internet per al blanqueig de capitals.

La Unitat Central Operativa (UCO) de l'institut armat ha arrestat a València i Barcelona el CEO i els directors comercial i de màrqueting de la plataforma, que ja han ingressat en presó provisional.

Els detinguts són originaris d'Ucraïna i Rússia, el país on va començar a operar Bitzlato, informa aquest divendres la direcció general de la Guàrdia Civil. L'operació contra la plataforma es va dur a terme entre els dies 18 i 20 de gener a França, Portugal, Xipre, els Estats Units i Espanya, coordinada per l'Europol.

En un total de huit registres s'han intervingut díhuit milions d'euros en diferents criptodivises, a més de bloquejar-se més de cent comptes de criptoactius associats a Bitzlato per un import estimat de més de cinquanta milions d'euros.

En una primera fase de l'operació, la gendarmeria francesa va desmantellar tota la infraestructura tecnològica necessària per al funcionament de la plataforma digital.

Bitzlato, vinculada a Rússia i a països del seu entorn, es va fundar el 2016 sota el nom de BTC Banker i va anar guanyant popularitat de manera progressiva com una plataforma segura d'intercanvi de criptomonedes que operava a través de l'aplicació de missatgeria instantània Telegram.

Va ser el 2018 quan, després d'un notable creixement i expansió més enllà de Rússia i voltants, va llançar la seua plataforma web amb la seua actual denominació, a més de crear la primera aplicació mòbil d'intercanvi de criptomonedes d'igual a igual el 2020.

Una xarxa entre d'igual a igual és una xarxa d'ordinadors en la qual tots o alguns aspectes funcionen sense clients ni servidors fixos, sinó una sèrie de nodes que es comporten com a iguals entre si. Permeten als usuaris d'Internet connectar-se entre si i compartir arxius que estan en els seus ordinadors. Exemples d'aquesta tecnologia poden ser programes com emule, Soulseek o BitTorrent, en la generació més avançada.

Des de la seua fundació, Bitzlato s'ha caracteritzat per oferir anonimat als seus clients, així com per incomplir les principals mesures de prevenció contra el blanqueig de capitals.

Per això, "de manera conscient", segons la Guàrdia Civil, es va convertir en una de les plataformes d'intercanvi de criptodivises més utilitzades per les organitzacions criminals en general i pel ciberdelicte en particular.

Segons un estudi d'una empresa d'anàlisi de cadena de blocs, de les més de 2.000 milions de transaccions en les quals va participar Bitzlato entre 2019 i 2021, almenys 966 milions procedien del ciberdelicte, principalment de la venda de serveis il·lícits a través del web fosc i de rescats pagats per extorsions comeses en internet.