Directes
Ara en la televisió
TRES DE CASA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Embarcacions recreatives assetgen balenes "per diversió" a la Marina Alta

Ecologistes en Acció ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica i al Consell imposar limitacions de velocitat i restriccions per a aquests vaixells 

Vista aèria de la persecució dels vaixells a les balenes

Ecologistes en Acció ha denunciat en un escrit davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i la Conselleria de Medi Ambient que aquest cap de setmana, un grup d’embarcacions recreatives van assetjar un grup de balenes rorquals prop de la costa de la Marina Alta, perseguint-les “com si es tractara d'una diversió o d'un espectacle de consum”. El portal Xàbia.com ha penjat unes imatges on es pot veure que aquesta pràctica és habitual.

Per la seua banda, l'ONG ha recordat que a la Marina Alta no hi ha la cultura de selfie amb aquests animals. “Hi ha una legislació específica que ordena mantindre la distància amb les balenes, especialment per la part frontal, i no seguir-les per darrere a una distància inferior a 300 metres”. Així mateix, ha suggerit que només “unes poques embarcacions, amb tripulacions acadèmicament qualificades, participen en estudis científics i facen els seguiments amb vista a millorar el coneixement i la situació dels cetacis”.

L'organització ha assegurat que les embarcacions utilitzen la mar com un circuit d’alta velocitat, que provoquen la mort directa d’espècies protegides, i ha enumerat la contaminació acústica i de combustibles fòssils que acaben a l’aigua i alteren el comportament dels animals. "La creixent massificació nàutica genera problemes mediambientals greus”, segons apunten, perquè “cada vegada hi ha més embarcacions recreatives”, que “es prenen la naturalesa i la mar com un objecte de consum, sense tindre en compte el greu impacte que generen”.

En la seua denúncia, demanen al Ministeri i al Consell que prenguen mesures i donen resposta a les seues al·legacions, de setembre del 2020, "per a incloure en els plans de gestió de les ZEC/ZEPA limitacions de velocitat i restriccions a la mobilitat de les embarcacions recreatives”, com per exemple no permetre la navegació de motor a menys de 200 metres de la costa.

Un peix lluna mort a Xàbia

L’ONG també ha denunciat la mort d’un exemplar de peix lluna a Xàbia, el peix ossi més gran del món, que en l'edat adulta pot arribar fins als vora dos metres de llargària i pesar fins a dues tones. Segons Ecologistes en Acció, el divendres 24 de juny, a les 12:00 h un centre de busseig es va trobar l’animal mort a la cara nord del cap Prim, a 20 metres de fondària. Segons els bussos que el van trobar, l’exemplar tenia marques d’hèlixs i signes evidents d’haver sigut envestit per una embarcació de motor.

Exemplar de peix lluna trobat per l'equip de bussos prop de la Marina Alta / Ecologistes en Acció

Mollà assegura que vol protegir el corredor mediterrani de cetais

Precisament aquest dimecres la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha assistit a la Conferència de l’ONU a Lisboa, on ha defensat amb Catalunya i Balears el corredor mediterrani de cetacis. Mollà ha assegurat que amb aquesta aliança entre territoris volen protegir "la mar Mediterrània i la nostra biodiversitat marina" i ha afegit que es prendran mesures en l'àmbit local i europeu. A més, la conselleria ha avançat que al setembre València acollirà una nova cimera del Mediterrani amb els governs català i balear, on la Comunitat Valenciana pretén liderar les polítiques en favor de la protecció mediterrània.

la Marina Alta