Contaminadors digitals: les imatges i vídeos emmagatzemats als mòbils consumeixen un excés d'energia
El 63% de la població espanyola no esborra cap fotografia dels telèfons. Mil imatges al dispositiu gasten l’equivalent a la càrrega de huit mòbils
En l’era de la infoxicació, l’audiovisual i l'acumulació de dades digitals tendim a amuntonar i sobredimensionar contingut als aparells electrònics sense ser conscients que estem generant importants deixalles digitals. És el cas, per exemple, de la quantitat massiva de fotografies i vídeos que reben i que s'emmagatzemen en les carpetes d'arxius rebuts dels mòbils.
Probablement, no som conscients que no esborrar imatges i vídeos de tant en tant consumeix energia als dispositius i provoca que cada vegada necessitem carregar-los abans. Aquest cercle viciós ens converteix en autèntics contaminadors digitals.
Un estudi de l'empresa Cheerz conclou que el 63% de la població espanyola no esborra cap fotografia del mòbil. Desconeixem que mil fotos al telèfon gasten l’equivalent a la càrrega de huit telèfons mòbils.
Si a tot Espanya es calculen 30.000 milions de fotos, parlem d'un consum d'energia que és igual a la càrrega de 240 milions de mòbils. Una realitat que tampoc pot solucionar-se guardant els nostres arxius als núvols virtuals. “Quan tens la foto en el núvol hi ha un servidor encés 24 hores al dia només perquè quan tu vulgues pugues consultar les imatges. És un poc com la síndrome de Diògenes, però en el món digital. Mai tenim prou fotos”, assegura Héctor Esteban, director ETS Enginyeria de Telecomunicacions de la UPV.
Quan tens la foto en el núvol hi ha un servidor encés 24 hores al dia. És un poc com la síndrome de Diògenes, però en el món digital
A més de la contaminació, no esborrar fotos o fer còpies de seguretat pot comportar conseqüències desagradables, com la pèrdua de dades personals importants. “La gent compra mòbils amb molts gigues i els ompli i s’obliden que han de fer còpies de seguretat, i després es troben que el mòbil no s'encén i s’ha saturat”, explica Sara Cívico, treballadora de la tenda de reparació de mòbils Doctor Manzana.
Aquest fet posa en risc la nostra informació més valuosa, ja que de vegades “s’ha de tornar a la configuració de fàbrica i ahí perden tot el seu contingut”, explica Toni Garcia, tècnic a Doctor Manzana.
Solament al voltant del 37% dels usuaris de dispositius digitals són conscients d'aquests efectes i ajuden a reduir l'impacte mediambiental. Una higiene digital que és necessària més encara si tenim en compte que 25.000 milions de dispositius arreu del món suposen el 4% de les emissions de l'efecte hivernacle i prop del 2% del consum d'electricitat global.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part