Directes

La comunitat científica reflexiona a Aldaia sobre les causes i els impactes de la dana

Membres d’Avamet, Aemet, À Punt i investigadors universitaris debaten per tal d'extraure aprenentatges de l’episodi històric que es va viure el 29 d’octubre

Voluntaris netegen l'església d'Aldaia dos dies després de la dana / Europa Press

Amb la ferida de la dana encara oberta a desenes de municipis, la comunitat científica continua amb la mirada fixa en el que va passar aquell 29 d’octubre per tal d’avaluar constructivament un esdeveniment climàtic que, per la intensitat i les conseqüències devastadores, s’ha convertit en un episodi històric.

Precisament un dels municipis més colpejats per la barrancada, Aldaia, on l’aigua va arribar fins als dos metres, congrega este dissabte amb este objectiu experts en meteorologia i geografia. La jornada de divulgació científica anomenada DANA 29-O: causes, impactes i lliçons l'ha organitzada conjuntament Avamet i l’Ajuntament d’Aldaia, amb el patrocini de Meteored.

Segons ha detallat Adrià Revert, president d’Avamet i meteoròleg d’À Punt, el principal objectiu de les jornades és “analitzar des d’un punt de vista tècnic tot el que va ocórrer aquell dia”, però també “extraure aprenentatges i proposar millores en la gestió del territori i en la prevenció dels riscos davant de situacions meteorològiques extremes com la que vam patir aquell 29 d’octubre fatídic”.

L’acte central, que se celebra este dissabte 10 de maig des de les 9:30 h fins a les 19:30 h, té lloc al TAMA d’Aldaia (avinguda de la Música, 11) i l’entrada és lliure i gratuïta.

La jornada, que també es podrà seguir en línia, comptarà amb les ponències de José Ángel Núñéz (cap de Meteorologia d’Aemet a la Comunitat Valenciana), Rafael Armengot (doctor en Geografia i soci d’Avamet), Carles Sanchis (doctor en Geografia i investigador de la UPV), Enrique Moltó (doctor de Geografia i professor de la UA), Juanjo Villena (cap de redacció de Meteored) i Victòria Rosselló (doctora en Física i cap de Meteorologia d’À Punt). Finalment, cinc d’estos experts i la catedràtica de Geografia de la UV Ana Camarasa participaran en una taula redona per tal de reflexionar sobre les lliçons que cal extraure després de la dana.

Com a acte complementari, el diumenge 11 de maig l’organització ha convocat una eixida de camp que recorrerà algunes de les zones afectades per la dana a les comarques de l’Horta Sud, la Foia de Bunyol i la Ribera Alta. Durant este recorregut amb enfocament tècnic, que es farà en autobús i a peu, diferents experts i socis d’Avamet de la zona explicaran alguns dels processos meteorològics i hidrològics que van desencadenar la catàstrofe.

Dana 2024

També et pot interessar