Ca Climent salva de l’extinció el cacau valencià: “Em fa il·lusió que em diguen que el sabor és com els dels seus avis”
Aquesta empresa familiar s’ha convertit en l'única productora i torradora a tot Espanya d'aquest llegum
Malgrat ser el producte estrela de tot gasto que pague la pena del venerat esmorzar valencià, el cacau del collaret —l'autòcton— ha estat a punt de desaparéixer. Els productors locals han anat rendint-se davant de la ferotge competència del cacau de fora, que és la que realment ha nodrit les existències del suposat cacau del collaret durant els darrers anys.
Ana Climent i son pare Edu, farts de cacaus de collaret d'importació nord-americans i xinesos, van decidir recuperar l'autèntic, el valencià, i plantar per a llavor. La idea va ser el germen del projecte Ca Climent, que en només dos anys han aconseguit ser l'única productora i torradora a tot Espanya d'aquest llegum.
“Em fa molta il·lusió pensar que moltes voltes hi ha gent que encara manté el record dels cacaus que feia el seu avi, i quan els prova i diu: "Ostres! Fan el mateix gust que els que feia el meu avi'”, conta Ana, una jove que tot i haver estudiat comunicació, fa anys que li pega voltes a iniciatives per fer valdre la feina de son pare Edu, l’agricultura.
La determinació que té per a recuperar les varietats valencianes de cacau i el disseny compromés, conscient i redó del projecte de negoci l'ha portat a rebre aquesta setmana el premi del programa d’emprenedoria femenina Empowering Women in Agrifood (EWA). El guardó, atorgat per l’organisme europeu EIT Food ha premiat el projecte de la família Climent amb 10.000 euros.
Un incentiu econòmic que ajudarà a avançar un projecte que ha crescut, mai millor dit, de manera molt orgànica. Amb els cacaus que la seua família encara plantava, i “dos grapats” que van adquirir a la Canal de Navarrés, a Anna i a Xella, van fer llavor. Ara, Ana i Edu cullen més de mil quilos de les sis fanecades que tenen plantades a la Granja de la Costera.
A més de la varietat del collaret, Ca Climent produeix i comercialitza un altre cacau local menys conegut, la varietat cacaua. “El cacaua és una varietat tradicional que també cultivem que té un sabor més intens i un color més rogenc. I també són més grans que el collaret” explica Ana. Els dos productes es venen, fonamentalment, a través d’internet, en unes borses sostenibles fetes amb midó de panís.
Més llegit
-
Leire Díez, l'expresident de la SEPI i el soci de Santos Cerdán, en llibertat amb mesures cautelars
-
Protecció Civil envia un ES-Alert per risc d’inundacions al litoral nord i sud de València
-
L'Aemet eleva a roig l'avís per pluges intenses i tempestes al litoral de València per a este diumenge
-
València suspén els actes nadalencs, anul·la exàmens i demana ajornar partits per l’alerta roja per pluges
-
A presó un cirurgià per agredir sexualment una pacient durant una operació a Múrcia
-
Investiguen una dona de València que tenia més de trenta figures d’ivori il·legals a sa casa
Més vist
Més escoltat
-
12.12.2025 | Carlos Civera presenta '4 historias al piano: las baladas de Chopin'
-
12.12.2025 | TERRA DE BOUS
-
12.12.2025 | Les notícies del migdia
-
13.12.2025 | Els últims '90 minuts'
-
12.12.2025 | ContrÀpunt
-
12.12.2025 | "El més viral", amb Fran Sevilla | L’aplaudit discurs de Nerea Pérez de las Heras en els Premis Ídolo