Aquests són els insectes aprovats a Europa per al consum humà
Més de mil nou-centes espècies d’aquest tipus d’artròpodes es mengen arreu del món, segons dades de la FAO
Congelades, seques, en pasta o en pols, les larves de l'escarabat negre del jaç de les aus (Alphitobius diaperinus) ja es poden comercialitzar a la Unió Europea. Amb aquest són quatre els insectes comestible que han rebut el vistiplau de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària.
El juny del 2021 i també en el mateix format, les larves del cuc de la farina (Tenebrio molitor) van ser les primeres a arribar al mercat europeu i d'ençà s’ha aprovat també que es puguen comercialitzar com a menjar els saltamartins migratoris (Locus migratoria) i els grills domèstics (Acheta domesticus) congelats, secs o en pols.
Tot i que ara per ara aquest és un mercat molt reduït, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària treballa en l’avaluació de permisos perquè huit insectes més es puguen vendre a Europa.
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO per les seues sigles en anglés) xifra en més de 1900 les espècies d’aquest tipus d’artròpode es mengen arreu del món. A més, preveu que els insectes comestibles juguen un paper important al llarg del segle XXI per a fer front a l’increment del preu de la proteïna animal, la inseguretat alimentària, la pressió mediambiental, el creixement de la població i la demanda en augment de proteïna per part de les classes mitjanes.
Pel que fa a l’impacte mediambiental d’aquest àpat, es calcula que la seua petjada de carboni és inferior a l’1% respecte a altres opcions amb propietats nutritives i aportació de proteïnes semblant. En aquesta línia, la investigadora de l'Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments Maria Dolores Rodrigo explica que si comparem aquesta indústria amb la porcina o bovina “requereix una menor quantitat tant d’aigua com de terreny i pinso per a produir la mateixa quantitat de proteïna de carn”.
No apte per a algunes persones al·lèrgiques ni menors
Les autoritats responsables han alertat que el consum de larves d’Alphitobius diaperinus podria causar reaccions al·lèrgiques a les persones que tinguen al·lèrgia als crustacis, els àcars de la pols i en alguns casos els mol·luscos.
Tampoc no es recomana que menors de 18 anys consumisquen suplements alimentaris que continguen aquest insecte en forma de pols. Aquesta advertència haurà d’estar sempre visible en l’etiqueta del producte.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part