Agricultura registra el nap fi de la Iessa com a varietat de conservació
D’aquesta manera la planta estarà protegida i es reconeix el seu nom com a varietat hortícola de qualitat
El Ministeri d’Agricultura, Pesca i alimentació ha registrat el nap fi de la Iessa com a varietat de conservació. És a dir, que la planta estarà protegida i que es reconega el nom nap fi de la Iessa com a varietat hortícola de qualitat, explica el catedràtic de genètica de la Universitat Politècnica de València (UPV) Salvador Soler.
És una gran notícia perquè el nap fi de la Iessa no és un nap qualsevol, assenyala Soler. En un estudi la UPV va comprovar que té unes característiques de qualitat excepcionals perquè conté el triple de vitamina C que el nap convencional i fins a 10 vegades més que la xirivia. A més té un alt contingut en polifenols i antioxidants que el fan un producte molt saludable.
Aquestes virtuts ja es valoraven fa 150 anys, ja que en 1.857 ja es citava en una exposició que es va fer a Madrid que es tracta d’un nap de qualitat reconegut a tota Espanya. Jorge Peñalbert, agricultor de la Iessa, explica que s’ha emprat sempre per a fer putxeros, “perquè és on deixa tot el sabor”
El 2019 va estar a punt de desaparéixer perquè només s'havien cultivat 10 m² d'aquest cultiu tan valuós. Ara, vora una desena de llauradors com Jorge, cultiven 150 m² d'aquest tresor autòcton tan nutritiu. Un tubèrcul que ha passat, de sobreviure per a l'autoconsum, a estar protegit i ser una aposta dels agricultors per a poder-lo comercialitzar.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
Tanquen les platges de Daimús, Xeraco i Tavernes de la Valldigna per un bacteri i una a Orihuela per contaminació residual
-
Detingut un home de 90 anys per matar la dona de 86 a Astúries
-
Juny deixa vora trenta morts a la Comunitat Valenciana per causes atribuïbles a la calor
-
Calor generalitzada i tronades de vesprada a l'interior de València i Castelló
-
La Comunitat Valenciana, segona autonomia amb més alumnat estranger no universitari, el 18,5%