El 40 % dels adolescents de l’Horta Sud pateix seqüeles emocionals per la dana
L’estudi dona veu a més de 270 joves i revela impactes en la salut mental, el rendiment acadèmic i la vida social sis mesos després
Sis mesos després de la dana que va colpejar durament diversos municipis de l’Horta Sud, un 40 % dels adolescents de la zona afectada assegura que la salut mental els ha empitjorat de forma notable, i un 37 % afirma tindre problemes de concentració en els estudis. A més, quasi la meitat ha necessitat algun tipus d’ajuda psicològica. Així ho reflecteix l’informe Adolescents en crisi: impactes de la dana, elaborat per l’ONG Plan International, que s’ha presentat este dimarts a València.
L’estudi dona veu a més de 270 joves d’entre 12 i 21 anys d’Albal, Alfafar, Benetússer, Catarroja, Massanassa, Paiporta, Picanya i la Torre, que van patir les conseqüències de la tempesta del 29 d’octubre.
Segons l’organització, la riuada “no sols va destruir habitatges i infraestructures, sinó també rutines, projectes de vida i drets bàsics com l’accés a l’educació o la salut emocional”.
La riuada no sols va destruir habitatges i infraestructures, sinó també rutines, projectes de vida i drets bàsics com l’accés a l’educació o la salut emocional.
Més del 50 % dels centres educatius afectats va estar tancat durant almenys un mes, cosa que ha tingut un fort impacte en la continuïtat formativa i el benestar dels adolescents. A més, un 42 % dels joves assegura que la seua llar va patir danys i un 48 % diu que l’ocupació dels seus familiars es va veure afectada. Malgrat tot, el 68 % ha col·laborat en accions de voluntariat o suport comunitari.
Tot i este paper actiu, el 58 % afirma desconéixer les decisions polítiques que s’estan prenent al seu municipi, i el 47 % considera que no se’ls té en compte en el procés de recuperació.
Propostes i iniciatives
L'ONG Pla Internacional reclama que s’incloga la joventut en les decisions sobre reconstrucció, i que es garantisca l’accés a suport psicosocial en espais segurs dins i fora de l’àmbit escolar.
Este estudi marca l’inici del programa #PlanPorValencia, amb què l’ONG vol acompanyar la joventut valenciana en el seu procés de recuperació emocional i formativa, mitjançant activitats de lideratge, espais d’oci segur, formació i acompanyament a centres i entitats locals.