Directes
Ara en la televisió
SOM DE CASA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

El Suprem avala la rebaixa de penes per la llei del "només sí és sí"

El criteri del ministeri fiscal defenia que no cal reduir les penes dels condemnats per delictes sexuals en sentència ferma

Imatge d'arxiu de la façana de l'edifici del Tribunal Suprem / Alberto Ortega (Europa Press)

La sala penal del Tribunal Suprem (TS) ha avalat les rebaixes de pena aplicades en les revisions de condemnes fermes després de l'entrada en vigor de la llei del "només sí és sí". Això suposa desacreditar el criteri fixat pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, després d'un ple monogràfic de dos dies celebrat expressament per a unificar doctrina en aquest tema.

Segons ha informat el Suprem, els quinze magistrats de la sala segona, inclòs el seu president, Manuel Marchena, han confirmat el criteri aplicat en la seua immensa majoria per les audiències provincials.

Segons les últimes dades proporcionades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a data 1 de maig s'havien realitzat 2.301 revisions, de les quals van resultar 1.079 rebaixes de pena i 108 excarceracions.

D'aquesta manera, el Suprem desatén el ministeri fiscal, que va advocar per mantindre les penes antigues quan es pogueren imposar amb la nova llei per a evitar rebaixes automàtiques. La sala segona ha rebutjat directament l'aplicació de la disposició transitòria cinquena del Codi Penal (CP) de 1995, que recull aquesta tesi.

Les fonts jurídiques expliquen que sempre hi ha hagut un fort debat entorn d'aquesta disposició perquè es va idear per a un moment concret, de transició entre codis penals, a fi d'evitar que s'hagueren de revisar milers de condemnes, per la qual cosa part de la doctrina defén que ha esgotat la seua vigència.

Fins ara, els tribunals han oscil·lat entre aplicar rebaixes automàtiques o mantindre les penes antigues allí on ha sigut possible. En termes tècnics, el debat jurídic s'ha situat entre l'article 2.2 del Codi Penal (CP), que recull el principi de retroactivitat penal a favor de reu, i la citada disposició.

La decisió adoptada aquest dimecres pel Suprem servirà de guia per als tribunals inferiors a l'hora d'efectuar revisions. De fet, fonts jurídiques indiquen que en les últimes setmanes s'ha detectat una aturada en les revisions provocades pel "sí és sí", probablement a l'espera que el Suprem fixara criteri.

Amb aquest ple monogràfic de dos dies, el TS ha donat resposta a un total de 29 recursos contra les revisions de condemnes fermes efectuades per tribunals inferiors després de l'entrada en vigor de la nova llei el passat 7 d'octubre.

Es tractava de 22 recursos presentats pels mateixos condemnats, alguns perquè no han vist reduïda la seua pena i altres perquè consideren que la rebaixa ha sigut insuficient, i set per la Fiscalia. A més, en setze dels casos estudiats les víctimes són menors d'edat.

Quasi per unanimitat

Els magistrats han rebutjat els recursos plantejats pel ministeri públic, que demanaven apujar penes, amb l'excepció de les penes accessòries dels drets a la pàtria potestat, tutela i curatela. No obstant això, en un dels recursos formulats pel fiscal, un error judicial ha donat lloc a la correcció de la pena, a l'alça, per unanimitat.

Dels 29 recursos analitzats, 27 han sigut resolts per unanimitat del ple. Un ho ha sigut per majoria, però sense anunci de vot particular, i l'altre, del qual era ponent el magistrat Andrés Palomo, ha provocat el canvi de ponència, que serà assumida ara pel magistrat Leopoldo Puente, i que és l'únic assumpte que comptarà amb vots particulars.

En aquesta última sentència, el criteri majoritari de rebuig del recurs del fiscal ha sigut assumit per Marchena, i per altres nou magistrats —Julián Sánchez Melgar, Juan Ramón Berdugo, Pablo Llarena, Vicente Magro, Carmen Lamela, Eduardo de Porres, Ángel Luis Hurtado, Leopoldo Puente i Javier Hernández—. El vot particular el subscriuran Colom, Del Moral, Ana Ferrer, Susana Polo i Andrés Martínez Arrieta.

Primer pronunciament sobre condemnes fermes

És la primera vegada que el Suprem ha analitzat si els tribunals inferiors —en aquest cas les audiències provincials— han revisat correctament les sentències fermes després del "només sí és sí".

Els recursos analitzats corresponen a revisions de sentències efectuades per les audiències provincials de Madrid (8), Barcelona (1), Palma (2), Bilbao (1), Sòria (1), Toledo (1), Guadalajara (1), Las Palmas (3), Pontevedra (3) la Corunya (1), València (3), Castelló (1), Almeria (1), i Cadis (2).

Fins ara, el TS s'havia pronunciat només en recursos de cassació. En concret, ha dictat ja 75 resolucions: ha mantingut les penes imposades en 47 i ha ordenat reduccions en 28.

La primera vegada que el Suprem es va manifestar sobre la nova llei va ser amb el denominat cas Arandina. Llavors, la sala segona del TS va aclarir que podria aplicar-se "en benefici del reu quan es fixe una pena inferior en aquells supòsits en els quals siga procedent, però caldrà analitzar cas a cas, i no de manera global".