Directes
Ara en la televisió
CERTAMEN INTERNACIONAL DE BANDES 2018

El Senat avala la llei trans, que haurà de tornar al Congrés

La cambra baixa haurà de votar algunes modificacions, com eliminar qualsevol referència a la violència intragènere

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, intervé durant el ple del Senat, aquest dimarts a Madrid / Kiko Huesca (Efe)

La majoria del Senat ha donat llum verda aquest dimecres a la llei trans, que reconeix l'autodeterminació de gènere i desenvolupa una sèrie de mesures per a garantir els drets de les persones LGTBIQA+. Amb aquesta votació, la norma ha fet un pas més per a l'aprovació definitiva, a falta d’una darrera votació al Congrés dels Diputats, perquè s’han incorporat algunes “qüestions tècniques” al text. Aquestes modificacions eliminen definitivament qualsevol referència a la violència intragènere, que es dona entre parelles del mateix sexe. Després d’un llarg debat a la cambra alta, no s’hi ha afegit cap esmena.

El projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBIQA+, impulsada pel Ministeri d'Igualtat, ha tingut 144 vots a favor, 108 en contra i dues abstencions. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha celebrat aquest nou pas –en paraules seues– d'una de les lleis "més importants de la legislatura" i ha assegurat que el govern espanyol vetlarà perquè la norma "arribe de manera efectiva a cada racó del país".

El PSOE defén el text i critica les posicions dels partits de la dreta. "El feminisme d'aquest país és imparable i no permetrà ni un pas arrere en la defensa de drets i llibertats", ha reivindicat la senadora Ana María Agudíez.

Pel que fa a PP i Vox, els grups parlamentaris han presentat sengles vetos per considerar que la llei causarà un "mal irreparable" en xiquets i adolescents, i generarà conseqüències que poden ser "molt greus", especialment a les dones víctimes de la violència masclista, en paraules del senador popular Jaime Miguel de los Santos. Aquests vetos han quedat rebutjats finalment.