Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Sánchez anuncia un nou Perte de microxips amb inversió de 11.000 milions

El president del govern ha remarcat que els semiconductors "són un element bàsic de tots els sectors" i que el país ha d'estar "a l'avantguarda del progrés industrial i tecnològic"

Pedro Sánchez, durant la inauguració del segon fòrum econòmic Wake Up, Spain! / Europa Press

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat un nou Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (Perte) sobre microxips i semiconductors que comportarà una inversió pública d'11.000 milions d'euros.

Sánchez, que aquest dilluns ha participat en la segona edició del fòrum Wake Up Spain amb el lema "Aprenentatge, creixement i sostenibilitat a l'Europa solidària", ha remarcat que "els semiconductors són un element bàsic de tots els sectors" i que "Espanya no perdrà la carrera de la tecnologia més avançada".

El govern, ha afegit, vol que el país estiga "a l'avantguarda del progrés industrial i tecnològic" i "aquest Perte és una gran aposta", que ha qualificat d'"ambiciosa" i "audaç", ja que avança en l'autonomia estratègica d'Europa.

Els Perte, una de les potes principals del pla de recuperació, són projectes estratègics per al futur de l'economia espanyola que el govern pretén impulsar mitjançant la col·laboració entre administracions, empreses i centres d'investigació.

Actualment hi ha nou Perte aprovats —vehicle elèctric, salut d'avantguarda, energies renovables, agroalimentari, nova economia de la llengua, economia circular, indústria naval, aeroespacial i cicle de l'aigua— i un més anunciat, de l'economia social de les cures, als quals s'uneix ara el dels microxips.

Precisament l'escassetat de microxips i semiconductors va ser la causa d'importants colls de botella en l'economia mundial després dels confinaments associats a la pandèmia, per la qual cosa la Unió Europea va mostrar la seua intenció d'augmentar la fabricació d'aquests components per a reforçar la seua autonomia.

Durant la seua intervenció, Sánchez ha destacat que Espanya està liderant l'execució dels plans de recuperació a Europa i que ja ha rebut un total de 19.037 milions d'euros de la Comissió Europea.

"Rebre els fons és el primer dels desafiaments, però el repte important és executar-los amb rapidesa, de manera eficient" i que "impacten en la vida quotidiana de les persones", ha insistit el president, qui ha afegit que per a això l'administració general de l'Estat ha fet "un enorme esforç" des que es va aprovar el pla fa nou mesos.

D'altra banda, Sánchez ha demanat unitat a l'oposició per a superar l'actual situació i que el pla de xoc pel conflicte a Ucraïna siga aprovat en les Corts Generals, ja que suposa la mobilització de més de 16.000 milions d'euros i inclou mesures "excepcionals" per a fer front a aquesta situació que "ens fa tornar a un temps que pensàvem que estava desterrat".