Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

Sánchez anuncia aquest dimarts la data del ple d'investidura

El candidat socialista encara no té garantits els suports per a repetir com a president del Govern d’Espanya.

Pedro Sánchez, en la cimera del G-20 / Efe

El president del Govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, posa en marxa aquest dimarts el compte arrere per a la seua investidura des de Brussel·les. La prolongació de les negociacions per a renovar els alts càrrecs de les institucions europees, encallades des de dilluns, l’obliguen a quedar-se a la ciutat belga més temps del que estava previst i a recórrer al telèfon per a comunicar-li a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la data que ha escollit per a celebrar la sessió d’investidura. 

El pas avant de Sánchez, amb què activa el rellotge, es produeix tot i que encara no té garantits els suports per a repetir com a president del govern espanyol. El 6 de juny el rei Felip VI li va encarregar sotmetre’s a la investidura, després d’unes setmanes de contactes, trobades i desacords, especialment amb Unides Podem, el partit que es postula com a soci preferent del PSOE. 

La data de la investidura no està confirmada, però les especulacions la situen dins de la setmana del 15 de juliol o de la setmana del 22. Serà la data en què se celebre la primera votació la que pose definitivament el rellotge en marxa: a partir d’eixe moment, començaran a comptar els dos mesos que la Constitució Espanyola marca com a termini per a investir un president. El candidat del PSOE haurà de tindre suports suficients per a poder superar els 147 “no” que ja té segurs: PP (66), Ciutadans (57) i Vox (24). 

La negociació del govern, ara com ara, continua estancada. Les posicions amb Unides Podem continuen allunyades, principalment perquè discrepen en el model de govern. La formació de Pablo Iglesias aposta per un executiu en coalició, amb presència morada en el Consell de Ministres, però el PSOE prefereix parlar de govern de cooperació. Els interlocutors no han variat les posicions, i Unides Podem reclama al president en funcions una “proposta formal” per a desencallar el diàleg. 

Ara mateix no hi ha cap roda de contactes en l’agenda, però serà clau obrir-ne una nova perquè Pedro Sánchez puga aconseguir suports. Actualment només té assegurat el vot a favor del diputat del Partit Regionalista Càntabre, José María Mazón. Ni el PNB, ni Esquerra Republicana, ni JxCat han revelat quin serà el seu vot, encara que els partits catalans o han apostat per l’abstenció o no la descarten.

Fa uns dies, des del govern espanyol i des del PSOE es va dir que no hi hauria una altra temptativa si la sessió de juliol fracassa. El desenllaç, per tant, davant aquest hipotètic escenari, seria la repetició electoral. El president de la Generalitat, Ximo Puig, que una nova convocatòria electoral seria “un fracàs”