Directes
Ara en la televisió
NYAS, COCA!
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Puig assegura que la reivindicació del Consell en finançament “no ha canviat gens”

El president de la Generalitat afirma que exigirà a Sánchez tant com a Rajoy.

Ximo Puig, durant la sessió de control al govern valencià a les Corts / Kai Forsterling (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la reivindicació del Consell en matèria de finançament “no ha canviat gens”, per la qual cosa tindrà amb el president del Govern espanyol actual, Pedro Sánchez, les mateixes exigències que amb Mariano Rajoy.

En resposta al síndic de Compromís, Fran Ferri, en la sessió de control a les Corts, Puig ha afirmat que exigirà a Sánchez una reforma del model de finançament sobre la base de la igualtat entre ciutadans i la singularitat entre territoris.

Així mateix, ha explicat que en la reunió que tindrà amb el president del govern central la setmana que ve li demanarà que en els pròxims pressupostos generals de l’Estat la Comunitat Valenciana tinga la inversió que li toca.

El cap del Consell s’ha mostrat convençut que aquesta “exigència justa” serà atesa per Sánchez i, en cas que no fora així, ha advertit que “nosaltres també estaríem en el procés de discussió i denúncia perquè no hi ha una altra opció, no podem seguir així”.

Ferri ha afirmat que espera que en aquesta reunió el govern espanyol “faça avanços efectius i en efectiu” sobre les reivindicacions fetes des de les Corts en matèria de finançament, i ha assegurat que si no fora així, Compromís no callarà i ho denunciarà.

Debat sobre les diputacions

Puig ha considerat “pertinent” debatre sobre el futur de les diputacions, però ha defensat fer-ho “amb el màxim consens i màxima seguretat jurídica” i no convertir-ho en “un debat identitari”, sinó fer-ho “de manera assossegada i ben feta”.

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha recriminat al president la seua “contradicció” entre “el que s’ha anunciat i el que s’ha fet” després de mostrar-se a favor “de superar el model de les diputacions” i un dia més tard votar en contra a una proposta de la seua formació en aquest sentit.

Estañ ha defensat que la proposta que ha presentat Podem vol “avançar en la superació d’un model opac i corrupte i ineficaç” que, a més, està recollida en l’Acord del Botànic. “Amb els pactes no fa falta fer anuncis, cal complir-los”, li ha etzibat a Puig.

Puig lamenta el “populisme lingüístic” del PP

D’altra banda, el president de la Generalitat s’ha preguntat si les decisions judicials del Tribunal Constitucional, “influiran alguna vegada” en el posicionament de la presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, respecte al “populisme lingüístic”.

Prèviament, la síndica dels populars li ha preguntat sobre les conseqüències que tindran les decisions judicials en la política lingüística i educativa del Consell.

El president ha recordat que el TC acaba d’inadmetre a tràmit la qüestió d’inconstitucionalitat presentada contra el decret llei de plurilingüisme i ha destacat que, “per molt que cride” o “per molt que s’exalte” Bonig, la llei actual de plurilingüisme “és absolutament legal”.

Bonig ha afirmat que no hi ha “una sola llei que avale el seu decret de xantatge lingüístic” i ha acusat al Consell d’aplicar el mateix “full de ruta” que Catalunya fa uns anys en aquesta matèria.