Directes
Ara en la televisió
SOM DE CASA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

La plataforma OTAN No protesta a Madrid contra la "cimera dels assassins"

En el manifest es reclama la reducció de la despesa militar i la reorientació d'aquests diners per a reforçar les polítiques socials

Manifestació contra l'OTAN a Madrid, aquest diumenge / À Punt NTC | J.J. Guillén (Efe)

Al voltant de 2.200 persones han participat en la manifestació convocada per la plataforma OTAN No aquest diumenge en el centre de Madrid, segons fonts de delegació de govern, encara que l'organització ha elevat la xifra a 30.000. En la marxa s'ha mostrat el rebuig a la cimera de l'Aliança Atlàntica que arrancarà dimarts que ve, i l'han qualificada de "cimera dels assassins". La protesta ha finalitzat amb la lectura d’un manifest en què s'ha demanat la dissolució d'aquest organisme. 

La manifestació, convocada per l'Assemblea Popular contra la Guerra, la Plataforma Estatal per la Pau i l'Assemblea OTAN NO Madrid, els assistents han cridat consignes com "OTAN no, bases fora" o "despeses militars per a escoles i hospitals", i han portat pancartes amb lemes com "pau", "no a la guerra" o " les vostres guerres no les paguem".

En la mobilització no ha estat present la cúpula de Podem ni cap ministre. Sí que hi ha participat la portaveu federal d'Esquerra Unida Sira Rego, que ha volgut normalitzar les desavinences del PSOE i Unides Podem respecte a la pertinença a l'OTAN i ha descartat que puguen suposar un problema de cara a l'estabilitat de la coalició de govern.

Altres representants de la direcció federal d’Esquerra Unida com el secretari d'estat per a l'Agenda 2030, Enrique Santiago i diversos responsables de les federacions del partit de tot l’estat han estat també en la manifestació.

Al capdavant de la mobilització, Willie Meyer, portaveu de la Plataforma Estatal per la Pau, ha comentat que la cimera de l'OTAN aprovarà "un concepte estratègic que és 360 graus OTAN" i que implica intervindre militarment fora del dret internacional en qualsevol part del món. En la seua opinió, la celebració de la trobada de l'Aliança Atlàntica a Madrid és una “molt mala notícia”, tenint en compte que la societat ha de donar un missatge “totalment diferent”, que és el de desmilitaritzar el Mediterrani, el nord d'Àfrica i contribuir a un sistema alternatiu de seguretat.

Diversos autobusos han eixit aquesta matinada des de diferents punts del País Valencià cap a Madrid per a sumar-se a la marxa, que ha començat al migdia a Atocha i que ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema "No a la guerra, no a l'OTAN i per la pau". 

Per la seua part, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que aquestes manifestacions estan protagonitzades per una "claríssima minoria" i ha recalcat que la pau no és el seu patrimoni. Segons ha dit, pertànyer a la OTAN "és la millor manera de treballar per la pau". 

Una vegada finalitzada la protesta s'ha procedit a la lectura del manifest de la plataforma que aposta per impulsar un nou sistema de seguretat desmilitaritzat, la reconversió de tota la indústria militar i la reorientació de les despeses armamentístiques per a reforçar les polítiques públiques de caràcter social. 

A més, el text exigeix la dissolució de l'Aliança Atlàntica i reclama una reducció de la despesa militar per part dels estats, enfront del compromís d’elevar-lo per damunt del 2% del PIB que s'abordarà en la cimera. Segons el manifest, l’OTAN “actua en l'escenari internacional infringint el mandat explícit de la Carta de les Nacions Unides".

Entre les organitzacions que han impulsat aquesta cimera alternativa figuren CCOO, Fridays for Future, Greenpeace o Ecologistes en Acció.