Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Pedro Sánchez accepta l'encàrrec del rei de formar govern perquè "no hi ha alternativa" al PSOE

La setmana que ve iniciarà una ronda de contactes amb el PP, Ciutadans i Podem, als quals demana "altura de mires".

Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El rei Felip VI ha proposat al líder socialista, Pedro Sánchez, com a candidat a la presidència del Govern d’Espanya en el debat d'investidura, segons ha anunciat aquest dijous la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després de reunir-se amb el cap de l'estat espanyol. 

Durant dos dies, el cap de l'Estat ha anat rebent quinze representants polítics i, a última hora de la vesprada d'aquest dijous, ha convocat la presidenta del Congrés per a comunicar-li la seua decisió, que ha sigut encarregar la investidura al líder del PSOE com a partit més votat en les últimes eleccions generals i amb més possibilitats de sumar suports.

Ara correspon a la presidenta del Congrés posar data al debat d'investidura, d'acord amb el candidat designat per Felip VI. El govern socialista calcula que la cita parlamentària podria tindre lloc la primera o la segona setmana de juliol, ja que en les setmanes prèvies hi ha diversos compromisos internacionals.

Sánchez assumeix l'encàrrec amb "honor i responsabilitat"

Sánchez ha manifestat que assumeix l'encàrrec del rei d'intentar la investidura amb "honor i responsabilitat" i també amb "una enorme gratitud a la confiança expressada pel poble espanyol". Així mateix, ha subratllat que "no hi ha cap altra alternativa possible" a un govern socialista. "O governa el PSOE o governa el PSOE", ha dit.

El candidat a la investidura ha explicat que els quatre eixos del seu programa de govern són la transició ecològica, l'impuls a la digitalització de l'economia, la lluita contra la desigualtat i l'enfortiment del projecte europeu. Es tracta d'una agenda per al futur d'Espanya que "exigirà un consens que transcendisca els límits" dels projectes partidistes i que Sánchez s'ha compromés a afrontar amb "constant voluntat de dialogar i arribar a acords dins del marc constitucional". 

El líder socialista obrirà la setmana que ve una ronda de contactes formals amb els líders d'Unides Podem, PP i Ciutadans, els partits que tenen, en la seua opinió, una major responsabilitat a l'hora de "facilitar o bloquejar la investidura".