Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

Papi Robles: "L'ampliació del port de València és una aberració mediambiental i no pot continuar avant"

La portaveu de Compromís considera "un error garrafal intentar continuar coste el que coste" i ha comparat aquesta obra amb la venda del València CF i "el resultat el tenim hui damunt de la taula"

Papi Robles a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

"L'ampliació del port de València és una aberració mediambiental que atempta contra els plantejaments del canvi climàtic que estem fent des del Consell i des d'aquesta mirada no pot continuar avant". Així de contundent s'ha expressat la síndica de Compromís a les Corts, Papi Robles, després que el Ministeri per a la Transició Ecològica ha publicat un informe que avala l'ampliació del port.

Papi Robles ha apuntat a Les notícies del matí que el que s'ha publicitat ara és un tràmit administratiu, però hi ha una part política molt clara i és que "una gran part del govern del Botànic i del Rialto ja s'ha expressat molt clarament que no hi està d'acord".

Per a la portaveu del partit nacionalista, "quan un alcalde d'una ciutat està dient clarament: no vull una ampliació d'un port com aquesta, crec que com a mínim el que ha de fer el gestor públic d'aquesta instal·lació és parar-se i pensar".

En aquest sentit, Robles ha recordat que la Generalitat va aprovar la setmana passada una llei de canvi climàtic a la Comunitat Valenciana que "explicita molt clarament" que s'ha de fer una "avaluació i un seguiment" de les grans infraestructures. "Europa ens està dient que hem de baixar les emissions de CO₂ i aquesta ampliació va just pel camí contrari".

"Estem dient a la gent que els seus cotxes no han d'accedir a les ciutats per la contaminació que fan i, en canvi, estem plantejant que els vaixells puguen entrar cada vegada més a l'epicentre d'una ciutat com la de València", ha recalcat.

En la seua argumentació en contra de l'ampliació del port més important d'Espanya que generarà una injecció econòmica de vora 5.000 milions anuals a l'economia valenciana i donarà feina a 44.000 persones, la política de Compromís ha dit que "cal parar-se i pensar si veritablement una gran infraestructura que s'està plantejant amb uns criteris del 1990 ara, l'any 2021, ha de continuar amb el mateix plantejament".

Compara l'ampliació del port amb la venda del València CF

"És un error garrafal intentar continuar coste el que coste i, de fet, hem recordat molt quan es va intentar continuar passe el que passe amb la venda del València Club de Futbol i el resultat el tenim hui damunt de la taula". Així, ha afegit, espera "que no es jugue a fer el mateix que es va fer amb el València amb el port de València perquè afecta tota la ciutat de Valencià".

Una comparació en la qual Robles es refereix indirectament al president de l'Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, que era el president de la Fundació del València en el moment de la venda del club a Peter Lim.

Model basat en energies renovables

Sobre la transició energètica cap a un model basat en energies renovables, Papi Robles ha destacat la importància de preservar el territori i que els ajuntaments tinguen veu i vot sobre la instal·lació de les plantes fotovoltàiques. 

La síndica també ha assegurat que el Consell s'ha compromés a gestionar, al mes de gener, tots els expedients de construcció de plantes que hi ha pendents, encara que això "no vol dir que s'aproven tots".

Finalment, ha mostrat la seua aposta per la política municipal i ha dit que no continuarà a les Corts, ja que ha presentat candidatura per Compromís per València per a les municipals de 2023 en la llista que encapçalarà, si no passa res, l'actual alcalde, Joan Ribó.

València Ampliació del port de València