Directes
Ara en la televisió
DE MAR I BANCAL

Oltra defén la viabilitat de la jornada de 4 dies: "Les persones podem treballar menys hores i produir més"

La vicepresidenta assegura que la Generalitat reservarà 10 milions per a assumir els costos laborals de les empreses que s'acullen a la jornada de 32 hores el pròxim any mitjançant una línia de subvencions

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en una imatge recent / Rober Solsona (Europa Press)

La Generalitat dedicarà 10 milions d'euros a donar suport a les empreses valencianes que s'acullen a la jornada experimental de quatre dies setmanals, o 32 hores, sense minva de salari per a la plantilla. És la primera iniciativa d'aquestes característiques a Espanya. El govern valencià, que vol llançar-la el 2022, subvencionarà durant quatre anys els costos laborals de la implantació en les empreses en progressió descendent, assumint un 100% el primer any i un 25% l'últim.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha donat nous detalls en una entrevista en un programa de Telecinco. "Les persones podem treballar menys hores i produir més", ha defensat Oltra, que assegura que la productivitat ha crescut en les empreses de França, Bèlgica i els Països Baixos en què ha començat a implantar-se aquesta modalitat de jornada laboral.

"Es tracta de treballar menys hores, tindre més productivitat i sobretot més vida. Dedicar-nos no sols a treballar sinó a tot allò que ens fa feliços com a éssers humans" ha explicat la vicepresidenta, que ha lamentat que la productivitat continue mesurant-se en hores i no en objectius complits.

Oltra ha recordat que l'adhesió a la iniciativa és voluntària i que les companyies que ho facen rebran també assessorament de Generalitat "per a pilotar els projectes" i consolidar l'equilibri financer. La vicepresidenta assegura que s'anirà a poc a poc en un projecte "a mitjà i llarg termini" que en una primera fase veu factible aplicar en "empreses que estiguen en la senda de la innovació" en les plantilles de les quals anticipa "menys baixes laborals i menys estrés".

A Espanya hi ha experiències comptades de jornades reduïdes a Madrid, Andalusia i la Comunitat Valenciana. Ací, la consultora informàtica il·licitana Zataca Systems ha sigut la primera empresa a implementar la setmana laboral de quatre dies, que ha activat amb l'objectiu d'afavorir la conciliació familiar dels treballadors i de les treballadores.