Directes
Ara en la televisió
NYAS, COCA!

Montoro dóna un ultimàtum a l'Ajuntament de Gandia per morositat

L'ajuntament valencià assegura que està al corrent dels pagaments a proveïdors i denuncia una maniobra política.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hui en la sessió de control al Govern celebrada al Congrés dels Diputats / Javier Lizón (EFE

El Ministeri d'Hisenda ha donat un ultimàtum als 13 ajuntaments d'Espanya més morosos, entre els quals hi ha Gandia. Els consistoris han rebut una carta que amenaça d'intervindre'ls els comptes per a pagar directament els proveïdors en cas que no presenten un pla d'ajust creïble abans del 20 d'abril. 

En una intervenció al Congrés dels Diputats, dirigida de manera genèrica a les veus crítiques, el ministre Cristóbal Montoro ha assenyalat que "sobren els governants que entenen que gestionar és gastar cada vegada més".

Tant la carta com el missatge han causat sorpresa i indignació a l'Ajuntament de Gandia, des d'on es nega categòricament que els pagaments es facen amb més de 60 dies de retard, el límit de morositat que marca el Ministeri (30 dies per a pagar, complit un mes des de la recepció de la factura). 

El coordinador general d'Economia i Hisenda del consistori, Salvador Gregori, assegura que Gandia està al dia amb els proveïdors i situa el Període Mitjà de Pagament (PMP) en 55 dies en desembre, 39 en gener i 27 en febrer (afegit el mes de marge de recepció de la factura). 

Explica que l'avís d'Hisenda els arriba perquè computa factures ja processades, sense tindre en compte la liquidació recent de la deficitària empresa municipal Iniciatives Públiques de Gandia (IPG), herència dels anteriors gestors, ni el pla d'ajust que han activat per a absorbir aquest deute. I tot, quan ja han processat la majoria dels 72 milions d'euros d'impagaments que els va deixar l'anterior equip de govern.

"No ens faran res perquè no poden fer-nos res. Estem al corrent dels pagaments i ho saben" -explica Gregori, que no descarta una errada o una maniobra política darrere de la informació facilitada pel Ministeri. "Han mantingut l'automatisme d'enviar-nos cartes basant-se en dades de 2017 i si no ho han parat, espere que no siga per motius polítics".

En l'actualitat, l'Ajuntament de Gandia deu vora 290 milions d'euros, que acabarà de pagar, a través d'un pla d'ajust, el 2032. 

Des de la Secretaria Autonòmica d'Hisenda es comparteix la sorpresa del consistori. Fonts de l'organisme de la Generalitat, que ostenta la tutela financera sobre els municipis valencians, confirmen el sanejament dels comptes gandiencs, i valoren l'esforç de l'ajuntament de la Safor per a aconseguir-lo. 

A banda de Gandia, l'ultimàtum del Ministeri d'Hisenda ha arribat a la Diputació de Cadis, als municipis andalusos de Jaén, Jerez, Granada, Huelva, Puerto de Santa María, Chiclana de la Frontera, Algesires i Vélez-Màlaga, els consistoris madrilenys d'Alcorcón, Leganés i Parla, i l'Ajuntament de Telde, a Las Palmas.