Directes
Ara en la televisió
TRES DE CASA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

La Guàrdia Civil ratifica l'informe sobre les irregularitats del 'call center' d'Imelsa, que qüestionen per complet les defenses

Els agents defenen la connexió entre Alfons Rus, l'exsogre del "ionqui del diners" i un funcionari de la Diputació per al presumpte aparaulament del contracte, unes afirmacions que les defenses consideren indiciàries

El banc dels acusats del cas del 'call center' d'Imelsa, amb l'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus, i l'exgerent de l'empresa, Marcos Benavent, primers per l'esquerra / Kai Fosterling (Efe)
05 de maig 2023 - 15:03

Torn de la Guàrdia Civil en el juí pel presumpte aparaulament del contracte del call center d'Imelsa, pel qual seuen al banc dels acusats l'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus, l'exgerent de l'empresa pública, Mariano Benavent i l'exsogre d'aquest, presumpte adjudicatari i principal acusat, Mariano López Sancho. Els agents responsables de la investigació han defés l'informe que apunta suposades maniobres per a l'adjudicació a dit del servei, un fet que les defenses han desacreditat.

En l'origen de la causa hi ha unes declaracions de Benavent durant les fases inicials de la macrocausa Taula, en què va afirmar, com han recordat els investigadors, que el call center "va ser un favor" que se li va fer a l'exsogre, de les quals dijous se'n va desmarcar, en part, "el ionqui dels diners".

"Benvolgut Alfonso", la carta de Mariano López que esguitaria Rus

De la part dels agents, s'han recordat diversos correus i una carta, encapçalada per la fórmula "Benvolgut Alfonso", que s'atribueix indiciàriament a López Sancho, després que Benavent activara el ventilador d'acusacions arran de la seua detenció. L'autor de la carta valora que Benavent intentava "desviar l'atenció sobre les seues empreses posant-lo sobre Servimun (l'adjudicatària del call center) i demana ajuda per a "parar les coses". Segons els agents, "Alfonso" es Alfons Rus i, segons s'infereix de la missiva, el remitent ha de ser López Sancho.

Els investigadors consideren acreditat que la contractació va ser irregular, des del moment en què empreses amb una oferta econòmica similar a la de Servimun van quedar fora de la terna i ha defés, a preguntes de la Fiscalia, la "participació vital" en la presumpta trama de Salvador Deusa, l'alt funcionari de la Diputació de València que va signar la valoració tècnica de l'adjudicació.

El funcionari Deusa, el preumpte home clau

"Benavent declarava que va ser clau la participació de Deusa. I que això va crear tensions. Veiem que els correus electrònics les evidencien", ha exposat un dels agents. Segons ha recordat, de la correspondència analitzada de Deusa, sobretot amb el cap jurídic Enrique Grau, el primer fa força insistentment perquè el contracte tire avant per a Servimun, tot i les reticències de la part legal. Segons han recordat, Deusa acusa Grau de "marejar amb el tema" i el remet a Benavent "si té cap problema". A més, parla de "regles marcades, es descriu "només com un instrument" —donant a entendre, doncs, que compleix ordes— i el remet a una reunió per a explicar "les pressions que estic patint".

També han destacat els presumptes intents de Deusa perquè la mesa de contractació no abordara els criteris amb què es va donar la màxima puntuació a Servimun. "Sembla que hi ha indicacions perquè no es qüestionen. Diu que són assumptes que no s'haurien de discutir en la reunió", ha explicat un dels agents.

La formació del personal del contracte, a càrrec d'Imelsa

En un altre moment de la declaració els investigadors han explicat al ministeri públic la presumpta operativa fraudulenta relacionada amb la formació del personal del call center que, segons interpreten del contracte havia d'assumir l'empresa, però que, segons evidencien per l'intercanvi de correus, va acabar pagant la mateixa Imelsa. Les factures, han recordat, es paguen amb el vistiplau de Deusa i el cap de Tributació, Ricardo de Ángel, que en la sessió anterior va justificar la seua firma dins l'operativa burocràtica per a contractacions com aquestes.

A diferència del que han manifestat alguns dels acusats, començant per Salvador Deusa, els agents han defés que la contracta va operar de manera negligent. Han recordat que l'auditoria externa encarregada per Imelsa va arribar a la conclusió que no s'estava executant segons el plec i va proposar resoldre el contracte, com també el servei jurídic d'Imelsa. Quan se li reclamaren explicacions, Deusa va elaborar un informe en què argumentava just el contrari.

Les defenses qüestionen l'informe

Les defenses han intentat desacreditar l'informe qüestionant les conclusions dels agents a partir de referències que consideren genèriques o indiciàries. En general, consideren que no hi ha proves contundents que demostren ni l'adjudicació irregular ni la implicació directa dels seus clients. El lletrat de Rus també ha insistit a qüestionar l'origen i la cadena de custòdia dels àudios de Benavent que l'exsogre va posar en mans de la justícia per a perjudicar-lo i que estan en l'origen del cas Taula. Uns àudios que, suposadament estaven originàriament en un disc dur que López Sancho no va entregar mai als investigadors. Però la magistrada ha recordat que aquests arxius no són prova en aquesta causa.