El govern espanyol no descarta un possible ciberatac com a explicació de l'apagada massiva a Espanya
Asseguren que no hi va haver problemes de capacitat en la xarxa, falta d'energia ni fallada de subministrament
El govern espanyol continua investigant les causes que van portar la península Ibèrica a sofrir una apagada elèctrica massiva dilluns passat, que va durar més de deu hores, i no descarta cap hipòtesi. Així, ha creat una comissió multidisciplinària, després d'haver demanat tant a Red Eléctrica de España (REE) com a les elèctriques que aporten, amb la màxima celeritat, les dades brutes de telemetria i els registres recaptats pels propis centres de control.
Les declaracions del director d'operacions d'REE, Eduardo Prieto, l'endemà de l'apagada, en les quals descartava el ciberatac com a causa de la caiguda general del sistema, van generar malestar a La Moncloa. Poc després, Sánchez va comparéixer davant dels mitjans i va deixar obertes totes les hipòtesis, inclòs l'atac informàtic. El president va sostindre que seria una imprudència prescindir de qualsevol possible causa fins a tindre indicis sòlids i va posar el focus en els "operadors privats", als quals va advertir que els exigirà responsabilitats si la investigació demostra que la fallada va vindre de la seua part.
En este sentit, fonts governamentals tracten en les últimes hores de refredar el xoc, assenyalant que la de dilluns a dimarts va ser una nit molt difícil, però admeten que els van sorprendre les paraules de Prieto, que no anaven en línia amb el missatge del govern espanyol.
L'executiu considera que REE (responsable en règim de monopoli del transport de l'energia a Espanya i que té la participació de l'Estat en un 20% del capital, a través de la SEPI) ha col·laborat en tot moment i els ha traslladat informació i ha mostrat el suport a la presidenta d'REE, l'exministra socialista Beatriz Corredor, assenyalant que la companyia va fer un treball "extraordinari" durant la crisi.
No obstant això, distingeixen entre la informació i les "dades" informàtiques, que són les que arrepleguen amb detall el que va passar durant eixos cinc segons, que seran analitzades amb detall ("al mil·lisegon", segons indica el departament de Transició Ecològica) per a conéixer l'origen del col·lapse.
La comissió d'experts, que es desplaçarà físicament a les instal·lacions elèctriques per a fer les comprovacions in situ, està formada per membres del departament de Seguretat Nacional, el CNI i l'Estat Major de la Defensa, així com del Centre Nacional de Protecció d'Infraestructures Crítiques i l'Oficina de Coordinació Cibernètica, el de Seguretat Digital, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). També es preveu incorporar-hi la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i fins i tot s'hi podrien sumar operadors privats i representants internacionals.
El govern espanyol i REE desvinculen les renovables
Fonts del Ministeri de Transició han detallat que este mateix dimecres el sistema elèctric espanyol ha sigut capaç d'integrar sense sobresalts un nivell d'energia renovable no gestionable, és a dir, solar i eòlica, similar al de dilluns passat. A més, en l'anàlisi que ha fet el Ministeri s'ha constatat que, en un de cada set dies de l'últim any, el sistema va tindre una combinació d'estes dos tecnologies semblant a la del dia del zero, i no va passar res.
Asseguren que durant la jornada de l'apagada, no hi havia res que indicara que hi haguera problemes de capacitat en la xarxa, falta d'energia ni fallada de subministrament, sinó més prompte una caiguda de la generació, que va originar l'oscil·lació del sistema elèctric.
"És com analitzar el big bang"
El Ministeri de Transició Ecològica, que lidera el Comité, compara l'anàlisi de l'apagada amb el bigbang: "Ja es coneix amb bastant exactitud què va passar des de les 12 hores, 33 minuts, 16 segons i 442 mil·lisegons", quan van començar els cinc segons que van portar al col·lapse, però no el que hi havia just abans. Fins llavors, el sistema elèctric estava estable, però en eixe moment la freqüència va caure per davall d'un cert llindar al costat espanyol i, per protecció, van saltar els relés de la interconnexió automàticament (com quan salta un diferencial en una casa) i la Península va quedar aïllada de França.
Eixa caiguda de freqüència, que s'està associant a una pèrdua de generació a la regió sud-oest de la Península, es va estabilitzar als 1,3 segons. Però, en eixe mateix moment, va tornar a observar-se'n un altre similar, també en eixa zona, que va generar una altra oscil·lació que ja no es va poder controlar, sinó que es va anar amplificant.
El govern ha assegurat que de seguida van començar a funcionar "els sistemes de desllastar", un mecanisme de seguretat del sistema elèctric que consisteix en la desconnexió controlada d'unes certes zones, per a evitar que la disrupció en un punt afecte la resta. Així i tot, no va ser suficient, perquè l'efecte contagi va ser més ràpid.