El govern espanyol crea una comissió per a restablir la justícia universal
La comissió, que comença a funcionar demà 28 d’agost, té com a objectiu revertir la reforma de la justícia universal aprovada l’any 2014.
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat que el govern espanyol ha nomenat una comissió d’experts que tindrà l’objectiu de restablir la justícia universal després de la reforma que va aprovar l’anterior executiu central durant l’etapa de l’exministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, amb l’objectiu de restringir les seues capacitats.
La comissió, que començarà a funcionar demà dimarts 28 d’agost, ha sigut nomenada “perquè aquest govern vol donar entrada i participació a la societat civil en determinades iniciatives”, segons ha declarat Delgado en una entrevista en RNE.
Encara que la comissió es reunirà demà, es desconeix quan donarà resultats pràctics, perquè es tracta de tràmits parlamentaris i “parlem de majories i de consens”, segons ha informat la ministra. El que sí que se sap, segons ha declarat Delgado, és que l’exmagistrat de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, no participarà en el grup d’experts, encara que es tracta d’un dels principals defensors de la justícia universal a Espanya.
La justícia universal s’aplica de manera extraterritorial i té com a objectiu evitar la impunitat dels crims comesos contra la humanitat. En aquest sentit, la ministra Delgado ha explicat que en la jurisdicció universal “existeixen molts avanços”, i que aquest principi serveix, a més de per a la defensa els drets humans, “per a la criminalitat organitzada i crims contra la natura”. Delgado ha defensat la millora de la legislació espanyola perquè considera que “si es millora de cara al futur, Espanya serà un país molt més just”.
La reforma de la Llei orgànica del poder judicial, aprovada pel govern del Partit Popular l’any 2014, va introduir nous límits perquè els jutges espanyols pogueren jutjar crims d’especial gravetat comesos fora del territori espanyol. El canvi de la llei va provocar el tancament d’investigacions com ara el genocidi al Tibet o l’assassinat del càmera José Couso per part de tropes dels EUA a la guerra de l’Iraq.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part